Opinió

Esclavitud moderna

Els futbolistes africans, exhibint la seva solidaritat habitual, s’han dedicat a denunciar aquestes pràctiques. Bakambu, Kondogbia i Kouyaté han protagonitzat actes reivindicatius

Al nord d’Àfrica s’està vivint una situació dramàtica. Milers de persones vingudes de països subsaharians, que intenten arribar a Europa després de mesos de travessia, estan bloquejats a Líbia. La raó és ben senzilla: empresaris i terratinents libis, emparats per la laxitud de les institucions internacionals, es dediquen a traficar amb persones. Ciutadans de la República Democràtica del Congo, de Ghana, del Senegal i de la República Centreafricana, entre d’altres. Esclavitud pura i dura. Aquest fet tan lamentable va ser destapat per la cadena CNN en un documental esfereïdor. Es veu com els esclaus negres són subhastats públicament i obligats a treballar de manera forçosa.

Els futbolistes africans, exhibint la seva solidaritat habitual, s’han dedicat a denunciar aquestes pràctiques. Cédric Bakambu, davanter congolès del Vila-real, des de fa una setmana celebra els seus gols amb un gest que evoca unes manilles als canells. Un crit potentíssim contra l’esclavitud moderna que s’està vivint aquests dies. Un altre futbolista que s’ha pronunciat és Geoffrey Kondogbia. El migcampista d’origen centreafricà del València, després del seu gol contra l’Espanyol fa deu dies, va ensenyar una samarreta amb el lema No estem en venda en francès. Cheick Kouyaté, migcampista del West Ham anglès i capità de la selecció senegalesa, també va fer el gest d’estar emmanillat després de marcar un gol i es va manifestar obertament demanant que el conflicte es resolgués de seguida. És habitual veure com els jugadors que ara viuen una vida de grans luxes a Europa reivindiquin drets o se solidaritzen amb grans tragèdies humanes que succeeixen a la terra de les seves arrels. També va ocórrer a finals del 2014, quan una epidèmia devastadora d’ebola va contagiar Sierra Leone, Libèria i Guinea. Aleshores, a les portes d’una edició de la copa d’Àfrica de Nacions, els cracs africans van fer una campanya mediàtica per recaptar fons per la lluita contra el mortal virus.

Sembla que les autoritats internacionals han començat a reaccionar. Més de 12.000 persones han estat alliberades i retornades als seus països d’origen. Un cop més, el món del futbol fa un pas endavant i es mulla per una causa solidària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)