Opinió

Només hi ha faltat la samarreta groga

La suposada neutralitat també és un posicionament, sovint un consentiment

M’hauria agradat que els jugadors del Barça haguessin vestit amb samarreta groga ahir al Santiago Bernabéu, com ho va fer el Girona el dia 21 al camp de l’Eibar. Era un desig que, tanmateix, ara mateix és lluny de l’actitud dels directius del Barça, que s’ha posicionat d’una manera poc coratjosa amb relació a l’empresonament de polítics catalans a Madrid. Mentrestant, Pep Guardiola continua duent un llaç groc ocupant la banqueta d’entrenador al Manchester City. Ho fa a la ciutat on José Mourinho, entrenador del Manchester United, va posar en qüestió fa uns dies que Guardiola pugui dur aquest llaç simbòlic. Ho va fer just abans del derbi que els dos equips de Manchester van disputar fa uns dies a Old Trafford. Ho va fer sens dubte per escalfar l’ambient del partit que el City va guanyar, cosa que em va alegrar malgrat que sempre he tingut una debilitat pel United. Però, encara que pugui semblar maniquea, jo m’he imaginat que Mourinho continua parlant per boca del Real Madrid mentre que Guardiola continua representant el que el Barça hauria de ser. Ell du el llaç groc (o la samarreta groga) que el club no ha fet seu.

Mourinho va posar en qüestió que Guardiola pugui exhibir un llaç groc argumentant que les regles del món del futbol no permeten una reivindicació política. Ho va fer d’aquella manera sibil·lina amb la qual es delata algú fent veure que només s’expressa un dubte: “Si ho pot fer, és lliure de fer-ho, però es pot fer?” Un suggeriment per a la investigació del cas, si no és una inducció a la prohibició. És tan enganyós apel·lar a la regla que en el món del futbol no hi ha d’haver missatges polítics. A banda que s’hi manifesta la política, com ara en la mateixa existència de seleccions estatals, per què no n’hi ha d’haver? O, en tot cas, les persones que en formen part no tenen dret a la llibertat d’expressió, també política? El mateix Mourinho també fa política apuntant en contra del llaç groc de Guardiola. La suposada neutralitat també és un posicionament, sovint un consentiment. La qüestió és que Guardiola ha declarat que té la intenció de continuar duent el llaç groc mentre hi hagi persones empresonades per haver contribuït a posar unes urnes per votar. Més que polític, sembla un posicionament moral. I és justament per convidar a votar (l’1 d’octubre, of course) que Guardiola forma part de la llista d’investigats per “rebel·lió i sedició”. Així estem. Sí, els barcelonistes ahir vam disfrutar amb el 0-3 al Bernabéu. Però aquesta alegria no em treu la pena que fa que dugui un llaç groc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)