Històries de boicots
Sempre que associem la paraula boicot amb l’esport pensem en algú –esportista, comitè olímpic, federació, país– que es nega a participar en alguna competició. Les raons acostumen a ser polítiques en la majoria de les ocasions. Els boicots als Jocs Olímpics del 1976 per part de la majoria de països africans; als Jocs Olímpics del 1980 per part dels Estats Units i una bona colla de països, i als Jocs Olímpics del 1984 per part de la Unió Soviètica i els països que estaven en la seva òrbita són els més coneguts. Serien boicots de baix a dalt, per dir-ho d’alguna manera.
També han existit boicots de dalt a baix, tot i que aquests difícilment són reconeguts com a tals. Els exemples més clars també els tenim, no podia ser de cap altra manera, en els Jocs Olímpics. Quan els Jocs es van reprendre després de la Primera Guerra Mundial, els països perdedors de la contesa no van ser convidats ni als Jocs del 1920 ni als del 1924. El mateix va passar després de la Segona Guerra Mundial. Ni Alemanya ni el Japó no van ser convidats als Jocs de Londres del 1948. Algú pot pensar que és ben normal que no es convidi els països que van iniciar una guerra. Ho és. Una altra cosa és fer-ho i proclamar uns ideals que contradiuen aquesta manera de fer.
També hi ha boicots frustrats. Com el que es va engegar contra els Jocs de Berlín del 1936, especialment des dels Estats Units i França. No van reeixir i l’alternativa, l’Olimpíada Popular que s’havia de fer a Barcelona ni tan sols va poder començar.
De tots els boicots o amenaces de boicot, el més inversemblant és el que va planar sobre els Jocs d’hivern del 1960. El juny del 1959, el Congrés dels Estats Units va aprovar una resolució en què es deia que els Estats Units no participarien en aquells Jocs si no ho podia fer Taiwan –en conflicte amb la Xina de Mao, que acaba de ser reconeguda pel COI–. L’amenaça va quedar en no res perquè Taiwan no era membre de cap federació d’esports d’hivern i, principalment, perquè aquells Jocs es van fer en territori dels Estats Units, a Squaw Valley. O sigui, que els Estats Units van amenaçar de boicotejar una competició que es feia a casa seva. Només és una idea per si a Espanya no li agrada la presència de Kosova a Tarragona 2018.