Opinió

El creador d’Action Directe

En la pel·lícula Màxim risc, Silvester Stallone interpreta un guia de muntanya involucrat en una persecució amb una colla de mafiosos a qui havia anat a rescatar quan l’avió en què volaven s’estavella en plenes Rocalloses. Tres maletes plenes de diners queden disperses per les muntanyes, i Stallone ha d’afanyar-se a trobar-les abans que els mafiosos per intercanviar-los pel seu millor amic, que l’havia acompanyat en el rescat i havia quedat retingut pels malfactors. Gabe Walker, el personatge que interpreta Stallone, ens ofereix un recital d’escalada en les suposades parets de les Rocalloses –en realitat la pel·lícula es va gravar als Alps– i no cal ni dir que se’n surt de totes fins al previsible final feliç. Als fans de Stallone els aixafaré la guitarra –o la pel·lícula– si els revelo que l’equip de producció el va substituir en les escenes de risc per un especialista en escalada. I no podien recórrer a ningú millor que Wolfgang Güllich. Aquest escalador alemany amb nom de compositor musical i cognom de hòbbit de la Comarca és encara el gran referent de l’escalada esportiva. Sovint, en aquests articles, m’agrada parlar d’aquells personatges que no només es limiten a ser molt bons en la disciplina que practiquen, sinó que obren noves portes gràcies al seu inconformisme i el seu esperit transgressor. I ell en va ser un.

Güllich va aplicar a una disciplina encara jove a l’inici dels noranta una mentalitat professional inventant-se una metodologia d’entrenament específica per treballar aquells músculs que més intervenen en l’escalada. El seu mètode li va reportar grans satisfaccions. Ell va escalar el primer 8b (Kanal im Rücken, 1983), el primer 8b+ (Punks in the Gym, 1985) i el primer 8c (Wallstreet, 1987) de la història. El primer 8c+ se li va escapar (el va fer Ben Moon a la via Hubble el 1990), però va fer saltar definitivament la banca quan va escalar el primer itinerari de 9a, un grau a l’abast encara de només uns pocs escollits. La via en qüestió, Action Directe, al Frankenjura (Alemanya), és de llarg la més famosa del món. L’escalada de Güllich va ser de setze moviments i va tenir passos d’un sol dit o de dos. Des de l’obertura d’aquesta via (1991) s’hi han fet 22 repeticions, malgrat la requesta que té. Un dels repetidors, el basc Patxi Usobiaga, va dir d’Action Directe: “És la via més distingida i mítica de tota la història de l’escalada, la via que va marcar un abans i un després.” El grau obert per Güllich va tardar deu anys a ser superat. No va ser fins que el 2001 Chris Sharma va resoldre l’escalada de Biographie, a França, una via acotada com a 9a+. Güllich va traslladar les seves habilitats també a l’escalada clàssica, i va resoldre en lliure passos tècnicament massa difícils que fins llavors eren superats amb l’ús d’elements artificials. Es va introduir, també, en el perillosíssim solo integral, és a dir, en l’escalada sense corda, i les imatges de la seva escalada a Separate Reality (7a+) en aquest estil –una de les quals il·lustra aquest article– van fer la volta al món. Malgrat els riscos que havia pres en la seva carrera esportiva, Güllich va trobar la mort en un accident de trànsit corrent. Era el 1992, un any abans de l’estrena de Màxim risc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)