Opinió

La pilota del mundial

Cita ineludible per als malalts de futbol. A Rússia ja corre la pilota i a milions de cases de tot el món el comandament de la tele s’ha convertit en un objecte de baralla. Lamentablement, al nostre país, milions de catalans viuran el Mundial sense una vinculació emocional amb cap selecció. Un cop més, tocarà gaudir del futbol sense colors, sense l’esclavatge dels resultats, amb el plaer de veure Messi, Ronaldo, Neymar, Griezmann i companyia, de comprovar si a més de les clàssiques seleccions candidates al títol n’apareixen d’altres i també, és clar, si els entrenadors deixen per a la història algun detall que ens faci sentir orgullosos d’aquesta cita mundialista. Futbol. Meravellós invent aquest de la pilota...

La pilota. Perquè si la tirem a terra i ens aturem un instant, veurem que la FIFA fa pudor, a vegades per acció i d’altres, per omissió. Com per exemple, per la seva ceguesa davant la vulneració continuada dels drets humans del país organitzador, la Rússia de Putin. Podria, per exemple, pressionar per l’alliberament de l’activista txetxè Oiub Titiev i, també, per mirar de posar fi a la lamentable realitat pel que fa a la independència dels mitjans de comunicació o als drets laborals. Human Rights Watch ha denunciat 21 morts en la construcció d’estadis i infraestructures. Diuen que la FIFA hi va fer inspeccions, però les visites d’obres s’avisaven abans. Denuncien casos d’explotació, com fer treballar a 25 graus sota zero els obrers, sense respectar les pauses establertes per entrar en calor. I és que, de fet, és difícil que es respectin els drets laborals on sovint es violen els drets humans. Probablement per netejar-se la cara, Putin acaba d’alliberar el seu principal opositor, Alexei Navalny, que aquesta vegada ha passat 30 dies empresonat per haver organitzat una manifestació contra el poder.

Vergonya també en el 68è Congrés de la FIFA a Moscou, on Palestina ha perdut una votació per modificar un article dels estatuts de la màxima organització futbolística mundial referit al seu compromís de respectar els drets humans internacionalment reconeguts. En canvi, sí li va obrir un expedient al president de la mateixa federació palestina de futbol per haver demanat cremar la samarreta de la selecció argentina en saber que jugaria un amistós –que es va acabar suspenent– a Israel.

A Alemanya també hi ha soroll. Els futbolistes Ozil i Gundogan, d’origen turc, van fer una excursió per visitar el president Recep Tayyip Erdogan i regalar-li les seves samarretes poc després de la pressió política feta pel govern d’Angela Merkel per aconseguir l’alliberament del periodista Deniz Yucel.

I mentrestant, després de l’actuació dels serveis secrets americans que van destapar els casos de corrupció que van provocar la inhabilitació de Joseph Blatter (president de la FIFA) i Michel Platini (de la UEFA) l’any 2015, el substitut de tots dos, l’actual president Gianni Infantino, li ha donat el Mundial del 2026 a la candidatura liderada pels Estats Units i que compartirà seus amb Canadà i Mèxic. Per si de cas.

En voleu més?

Que rodi la pilota. És l’única neta de veritat. Per la resta, doncs res, molts ànims i la pinça al nas. I visca el futbol!

També a Catalunya

Potser fora bo concretar una xerrada amb la FIFA sobre drets humans i llibertat d’expressió a Espanya. O potser no cal perdre el temps. Tenim pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)