Opinió

El bastó de Nasazzi

França és la campiona del món, però Romania ostenta aquest trofeu, paral·lel i no oficial

La selecció francesa va obtenir diumenge el seu segon títol de campiona del món de futbol. França, que ja va guanyar el mundial del 1998, és un dels socis de l’exclusiu club que integren els països que han conquerit el títol mundialista: l’Uruguai, Itàlia, Alemanya, el Brasil, l’Anglaterra, l’Argentina, França i Espanya. El primer soci mundialista va ser l’Uruguai, que en la primera edició, el 1930, va guanyar el títol superant en la final l’Argentina per 4-2. Però d’aquella final en va néixer, en paral·lel, un trofeu virtual, no oficial, perquè qui l’ostenta no el llueix i fins i tot es molt probable que moltes de les seleccions que hi aspirin o el tinguin no ho sàpiguen: el bastó de Nasazzi.

El nom el rep del capità de l’Uruguai doble campió olímpic (1924 i 1928) i campió del món (1930). José Nasazzi era el líder natural i l’emblema d’aquell meravellós equip gràcies als seus dots per comandar la defensa i la seva intel·ligència tàctica defensiva. De facto, Nasazzi va ser un lliure avant la lettre. Quin sistema segueix aquesta competició? Doncs el bastó només canvia de mans quan la selecció posseïdora perd en un partit reconegut per la FIFA, amistosos inclosos. Si el resultat és d’empat, la selecció que posseeix el bastó el manté. Així doncs, l’Uruguai va ser la primera selecció que va posar en joc el bastó, pel fet de ser la primera campiona del món. I el va perdre a mans del Brasil (0-2) poc més d’un any més tard (06/09/1931) de guanyar el títol mundial. Des de llavors, el bastó ha rodat per tots els continents i l’han obtingut una munió d’equips, com ara les Antilles Holandeses (després de guanyar Mèxic el 1963) o Trinitat i Tobago (després de superar el Panamà el 2017), per exemple, com a mostra de la incertesa i la part d’imprevisibilitat que té el futbol. Per seguir al detall l’evolució del bastó de Nasazzi durant 88 anys i quin països l’han guanyat, es pot repassar aquest enllaç, http://www.rsssf.com/miscellaneous/nasazzibaton.html , que ens ofereix la llista de tots els partits en què s’ha posat en joc aquest títol virtual. Actualment està en mans de la selecció de Romania, que el va arrabassar a Finlàndia el 5 de juliol passat en un partit amistós (0-2). La selecció romanesa el posarà en joc el 7 de setembre, en el partit que l’enfrontarà a la selecció de Montenegro.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)