Opinió

L’acaparador d’adjectius

Només va necessitar mitja hora de partit per tornar a ser decisiu. La seva sola presència sobre la gespa va intimidar els jugadors del Leganés, que inconscientment van fer un pas enrere quan tenien a l’abast marxar del Camp Nou puntuant. Però el poder d’intimidació de Leo Messi no té fi, gairebé a l’altura de la seva capacitat de decidir. Va participar en el segon gol, obra de Luis Suárez, i va fer el tercer, el seu gol 401 en la lliga, després de l’enèsima connexió amb Jordi Alba. Pocs adjectius queden per definir-lo, però des d’aquesta contraportada avui intentarem repassar alguns dels que l’han definit al llarg de tots aquests anys. Segur que me’n deixo molts, però tots els lectors estan convidats a fer més llarga la llista d’alguns dels que he estat capaç de recordar i també recorrent al diccionari i l’hemeroteca. Molta gent pensa que el millor adjectiu per definir el que fa Messi és convertir el seu nom directament en un adjectiu i que quan busquis directament el seu nom aparegui la paraula sublim, per exemple. De fet, fa uns anys es va iniciar una campanya a l’Argentina per trobar una paraula fictícia que pogués aparèixer en un diccionari i l’opció guanyadora va ser Inmessionante. Tot va néixer després que l’exseleccionador argentí Alejandro Sabella digués que caldria trobar una paraula que definís el que fa Leo Messi en un terreny de joc.

Després de sublim, podem continuar fent aquest repàs. De Messi, el seu joc i el que fa amb la pilota s’ha dit que és brutal, estupend, extraordinari, fantàstic, genial, magnífic, meravellós, tremend, monumental, descomunal, exagerat, diví, excepcional, extrem, insòlit, decisiu, bàsic, clau, radiant, imprescindible, únic, fonamental, determinant, ideal, llegendari, exclusiu, irrepetible, singular, extraterrestre, marcià, Kaiser, de 5 estrelles, gegant, irrepetible, incomparable, inigualable, impressionant, infal·lible, màgic, Déu, brillant, lluminós, estratosfèric, messiànic, admirable, deliciós, esplèndid, fascinant, elegant, fiable, encantador, il·lustre, impecable, distingit, voraç, letal, vital, talentós, irreal, sorprenent, especial, perfecte... I podria seguir perquè la llista és gairebé interminable. Això és només una petita mostra. Si els que l’han vist i el veuen treballant cada dia ja no saben com definir-lo, a la resta de mortals encara se’ns fa més difícil. Segur que amb el pas del temps, i si Messi segueix oferint recitals com els que ha fet fins ara, aniran apareixent nous adjectius i noves paraules per definir o explicar el que fa amb una pilota sobre la gespa. Perquè com molt bé va dir el gran escriptor Jordi Puntí, autor del llibre Tot Messi, l’argentí “no esgota els adjectius. Al contrari, és un creador de llenguatge”.

Als que han tingut la sort de veure’l jugar i als que l’hem pogut seguir de més a prop i copsar la seva evolució en aquests últims anys, ens costa imaginar-nos com serà el Barça el dia que ell plegui. La sensació de pànic és terrible. Del club blaugrana han marxat grandíssims jugadors, futbolistes d’una qualitat espectacular i que han marcat una època. Però en el cas de Messi és completament diferent. És un futbolista irrepetible. S’haurien d’ajuntar tots els astres per trobar-ne algun que algun dia pugui assemblar-s’hi. Per tant, mentre encara segueixi jugant i ho faci al Barça només ens queda que gaudir, esperar que la seva retirada tardi molt i seguir pensant en com definir-lo a ell i el seu futbol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)