Opinió

La vida de Messi

El bar­ce­lo­nisme viu pre­o­cu­pat amb Messi. O més ben dit, sense aca­bar de veure clar què pas­sarà amb el seu equip quan el 10 argentí no hi sigui. L’exem­ple de Cris­ti­ano Ronaldo amb el Real Madrid és una bona mos­tra del que pot pas­sar si no es fa bé la feina. Men­tre algú pensa en això, del que es trac­ta­ria és de mirar d’allar­gar la car­rera de Messi tant com sigui pos­si­ble, ja que, per si algú no ho recorda, ja té 32 anys i, en fut­bol, a par­tir d’aquesta edat, cal repen­sar-se cada esforç perquè la recu­pe­ració és més com­pli­cada. I sense des­cans venen les lesi­ons. Ja ho saben... l’edat no per­dona.

El capità del Barça, una vegada més, va arri­bar jus­tet a final de tem­po­rada. El seu dar­rer tram de com­pe­tició esta­tal i euro­pea va ser dis­cret, i el seu ren­di­ment en la copa Amèrica no va arri­bar ni a aquesta qua­li­fi­cació. Fos. Messi va aca­bar reben­tat. Les sor­ti­des de Xavi i Ini­esta i, també, l’evo­lució de la tàctica blau­grana han acce­le­rat el des­gast del fut­bo­lista argentí fins a un esce­nari perillós. I això mal­grat la dosi­fi­cació activa –a dies, exa­ge­rada– que prac­tica durant els par­tits.

Que l’equip jugui esti­rat no el bene­fi­cia. Massa metres per recórrer amunt i avall, sobre­tot sense pilota. Que no hi hagi cre­a­dors de joc a mig camp tam­poc li va bé. Messi ha d’endar­re­rir la seva posició a la zona de cre­ació perquè l’equip no és capaç de pro­duir fut­bol, però, ràpida­ment, ha de dei­xar de fer de mig­cam­pista per con­ver­tir-se, de nou, en davan­ter per a fina­lit­zar la jugada. Defi­ni­ti­va­ment, si el Barça vol jugar amb un Messi pletòric durant uns quants anys més cal que pensi en la recu­pe­ració de les essències col·lec­ti­ves.

En aquest aspecte és impor­tant conèixer com s’adap­tarà Antoine Gri­ez­mann a l’equip. Si el model és el tri­dent de Luis Enri­que –Messi, Suárez i Ney­mar–, Val­verde no podrà aju­dar a la pro­tecció física de Messi; si el model és el de con­ser­var la pilota amb Ser­gio, De Jong i Art­hur, per exem­ple, amb les línies jun­tes, amb la defensa a mig camp per afa­vo­rir la pressió postpèrdua, amb la neces­si­tat d’esforços inten­sos però curts, ales­ho­res el futur del 10 pot ser més còmode. I, com a con­seqüència, també el del Barça.

I què diu Messi? L’argentí és extra­or­di­nari amb espais, cor­rent al con­tra­a­tac, i també és únic sense espais, capaç de superar rivals des de la posició de parat. Per això és el millor del món i, per això, la seva apor­tació és extra­or­dinària en qual­se­vol esce­nari. Però no es tracta d’això. El Barça ha de tro­bar la fórmula per allar­gar la vida del seu capità i, per tant, esti­rar una mica més l’era més glo­ri­osa de la història de l’enti­tat. Cal mètode, pis­sarra i tàctica, retor­nar al Barça més acadèmic, reduir la zona de tre­ball de Messi i aju­dar-lo col·lec­ti­va­ment. I, és clar, que ell sigui capaç d’entrar en les rota­ci­ons de Val­verde amb natu­ra­li­tat i de con­ti­nuar reduint les seves presències en la selecció argen­tina.

L’etapa post-Messi fa por. Que tri­gui a arri­bar...

Uni­tat

El poble ja ho està, d’unit. L’objec­tiu con­ti­nua sent molt clar. Els par­tits polítics inde­pen­den­tis­tes, en canvi, pre­fe­rei­xen pri­o­rit­zar els seus interes­sos par­ti­cu­lars (legítims, per mirar d’alli­be­rar els pre­sos i fer tor­nar a casa els exi­li­ats) i col·lec­tius (qüesti­o­na­bles, a falta de full de ruta, acon­se­guir més escons per l’auto­no­misme). Atents a la sentència del Suprem. I a la Diada. Cal espa­vi­lar-se. Tenim pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.