Opinió

L’adeu de Messi

Cueja encara l’entrevista a Leo Messi, feta per Jordi Basté i Roger Saperas, a RAC 1. El 10 va oferir un discurs interessant i a uns quants aficionats els va sorprendre que, per primera vegada, reconegués que fa tres anys i mig va estar a punt de marxar del Barcelona. El del 2016 va ser un estiu apassionant...

Leo i el seu pare, Jorge, van ser cridats, el setembre del 2013, a declarar al jutjat de Gavà per un presumpte frau de 4,1 milions d’euros, que ràpidament van ser abonats a Hisenda amb la corresponent multa. La voluntat dels Messi de reparar els danys va fer pensar que el cas es tancaria, però la negociació amb l’Agència Tributària es va complicar. El 2 de juny del 2016 va comparèixer durant quatre hores davant dels jutges de l’Audiència. Un malson. L’advocat de l’Estat, Mario Maza, va titllar Messi de “capo d’una estructura criminal”. El futbolista, superat per la situació, es va prometre no tornar a viure mai més una situació com aquella.

La sentència de l’Audiència, signada pels magistrats Jesús Navarro, Mercedes Otero i Mercedes Armas, va condemnar Messi com autor de tres delictes fiscals –2007, 2008 i 2009– contra Hisenda. En total, 21 mesos de presó per a ell i 21 més per al seu pare, a més d’una multa de gairebé 4 milions d’euros. El futbolista no havia d’entrar a la presó però qualsevol reincidència podria resultar fatal.

Després de parlar amb experts, Messi va arribar a la conclusió que calia marxar del país. Pep Guardiola, entrenador del Barça entre el 2008 i el 2012, acabava de fitxar pel Manchester City. El futbolista va entendre que anar amb ell facilitaria la seva adaptació. Consensuat el trasllat a casa –Antonella i els nens es quedaven a viure a Londres, ciutat amb més possibilitats educatives, a prop de la família del seu amic Cesc Fàbregas–, Jorge Messi va agafar el telèfon i va parlar amb el director executiu dels blues, Ferran Soriano.

El 8 de juliol, Pep Guardiola va ser presentat com a nou tècnic citizen. Aquell mateix dia, Leo Messi va finalitzar a Eivissa la primera setmana de les seves vacances. Només dos dies després, Guardiola va viatjar fins al Vendrell per a participar en una celebració familiar. Allà, va rebre una sorprenent trucada des de les oficines del seu club: Messi el volia veure. Tots dos es van trobar a Castelldefels. Després de quatre hores de conversa i d’algunes trucades en els dies posteriors, Messi va refermar la seva voluntat de canviar d’aires. Jorge Messi va informar Josep Maria Bartomeu que, fins i tot, va arribar a parlar amb Soriano.

Després de viatjar a Miami per a convèncer el pare del Leo, el 19 de juliol del 2016 el president, acompanyat del seu advocat, José Ángel González Franco, i de l’assessor fiscal del club, Heribert Padrol, van visitar el crac a casa seva per informar-lo que no el deixarien marxar. Messi es va enfadar molt, però un sopar amb el seu amic Luis Suárez i l’inici de la pretemporada van calmar els ànims. El crac va continuar en el Barça, el Tribunal Suprem va reduir la pena de presó a 15 mesos, i un any després –juny del 2017– va acceptar retirar-la a canvi d’una nova multa.

I fins avui. I, sembla, fins al final de la seva carrera. Per fortuna culer.

Sentència

La setmana que ve ha de començar una nova etapa en la història d’aquest país. Ni oblit ni perdó. Tenim pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)