Opinió

Tothom vol destronar França

França sem­pre ha estat una nació potent. Al vol­tant d’un eslògan clar i directe com Lli­ber­tat, igual­tat i fra­ter­ni­tat ha fet front a múlti­ples bata­lles al llarg de la seva història. Des de l’època colo­nial, on va sot­me­tre mul­ti­tud de ciu­ta­dans del con­ti­nent africà i del Carib, pas­sant pels anys impe­ri­a­lis­tes de Napoleó Bona­parte o la par­ti­ci­pació directa en les guer­res mun­di­als, França sem­pre ha estat con­si­de­rada una gran potència. Quan ets poderós, però, comen­cen a sor­gir ene­mics de tot arreu. La selecció fran­cesa de fut­bol no és ali­ena a aquesta rea­li­tat històrica de la seva nació i, ara que és al cap­da­vant dels com­bi­nats naci­o­nals, comença a ado­nar-se que molts equips inten­ten der­ro­car-la.

Didier Desc­hamps és un dels herois d’aque­lla França que es va alçar amb el seu pri­mer tro­feu de cam­pi­ona del món l’any 1998. En una selecció on Zidane va bri­llar per sobre de tot­hom, Didier Desc­hamps era l’encar­re­gat de posar ordre i seny a l’equip. Un tre­ball a l’ombra, sense omplir por­ta­des de dia­ris, però molt neces­sari per a l’equip. Des de 2012 és el selec­ci­o­na­dor de l’equip naci­o­nal francès, l’onze del gall. Els ini­cis mai són fàcils, però en el cas de Desc­hamps la cosa encara era més greu. Després d’un ridícul històric al mun­dial de Sud-àfrica el 2010 amb una rebel·lió dels fut­bo­lis­tes inclosa i una Euro­copa de 2012 on l’equip va fer fallida, va arri­bar Desc­hamps per posar-hi ordre i lide­rar un canvi gene­ra­ci­o­nal. La gene­ració dels Pogba, Gri­ez­mann i com­pa­nyia ja començava a aparèixer i, després d’una bona prova a la copa del món del Bra­sil el 2014, el gran repte era ser amfi­tri­ona a l’Euro­copa que dis­pu­ta­ven a casa el 2016. L’afició fran­cesa volia veure gua­nyar el seu equip una altra vegada. Una selecció mul­ti­ra­cial, on fut­bo­lis­tes d’ori­gen africà com Pogba, Umi­titi, Sis­soko o Matuidi es bar­re­ja­ven amb autòctons com Gri­ez­mann o Llo­ris. Una hete­ro­geneïtat que recor­dava molt la cam­pi­ona del món del 1998. Tot anava sobre rodes fins que, a la pròrroga de la gran final d’aquell tor­neig con­ti­nen­tal, un llançament llunyà d’Eder va donar el títol a Por­tu­gal. Una enso­pe­gada dolo­rosa, però que va ser­vir per ense­nyar al món que França estava pre­pa­rada un cop més per fer grans coses. Ja al mun­dial del 2018, a Rússia, la demos­tració de supe­ri­o­ri­tat va ser incon­tes­ta­ble. Un a un es varen anar des­fent de tants rivals com es tro­ba­ven al camí, ara amb joves d’un talent des­bor­dant com Pavard, Lucas o, sobre­tot Kylian Mbappé: la joia de la corona. Desc­hamps és un amant de l’esta­bi­li­tat. Gai­rebé mai varia la seva estruc­tura i dona els galons als seus fut­bo­lis­tes de con­fiança. Una gene­ració de fut­bo­lis­tes que amenaça de tira­nit­zar el fut­bol mun­dial els pro­pers anys.

N’hi ha d’altres, però, els ene­mics que apa­rei­xen quan tens el poder, que també hi volen dir la seva. Joac­him Low s’ha que­dat a lide­rar el canvi de gene­ració a Ale­ma­nya. Ara, amb Timo Wer­ner, Havertz i Serge Gnabry com a prin­ci­pals argu­ments ofen­sius, la Mannsc­haft vol tor­nar a reg­nar amb joves talents. Bèlgica ja està a punt per fer el salt. Sem­pre posada en dubte per la seva fra­gi­li­tat en moments com­pli­cats, amb la madu­resa de Hazard i Lukaku volen donar un cop de puny sobre la taula. També Angla­terra somia a ins­tal·lar-se de nou en l’elit del fut­bol mun­dial després del seu gran mun­dial l’any pas­sat. Veu­rem si Robert Moreno pot con­duir Espa­nya a bon port. Són molts els can­di­dats que volen des­tro­nar la selecció fran­cesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.