Opinió

Pare i fill donen positiu

El nom del llançador de pes txec Remigius Machura apareix en la llista d’atletes sancionats per dopatge de la federació internacional de l’any 1985. I també en la llista del 2010. No és cap error ni que el mateix atleta hagi donat dos cops positiu amb 25 anys de diferència. Es tracta de dos atletes diferents, pare i fill, tots dos llançadors de pes i tots dos suspesos per haver recorregut al dopatge.

Remigius Machura pare va tenir una llarga trajectòria en l’elit de l’atletisme mundial, abans i després de donar positiu i encara apareix entre els 50 millors llançadors de tots els temps amb els 21,93 m que va aconseguir el 23 d’agost del 1987 a Praga. Perquè Machura pare és un dels molts atletes que van fer la seva millor marca després d’haver complert una sanció per dopatge. El llançador txec va ser tercer a l’europeu del 1982, en el mundial del 1983 i campió d’Europa i dels Jocs Mundials en pista coberta del 1985. L’any 1985 va ser l’any en què el van atrapar. En la pista coberta va llançar 21,79 m, tot millorant el seu registre personal que tenia des del 1982 amb 21,74 m i a l’estiu va arribar fins als 21,88 m el 21 d’agost a Zuric. Quatre dies abans, però, Machura va ser caçat. Va ser en la copa d’Europa que es va disputar a Moscou el 17 d’agost. Aquell dia va ser segon amb 21,45 m rere Sergei Smirnov, que amb 22.05 m va batre el rècord soviètic. Dos mesos després, la IAAF anunciava que Machura havia donat positiu per un anabolitzant anomenat stanozol. Inicialment, la sanció a Machura i cinc atletes més –entre ells la búlgara Ludmila Andonova, recordista mundial de salt d’alçada i la txeca Zdenka Silhava, recordista mundial de llançament de disc– va ser a perpetuïtat, però posteriorment la iAAF la va reduir a dos anys.

Machura va tornar a la competició l’agost del 1987 i, com ja hem dit, no va trigar gaire a millorar la marca que tenia abans de la sanció. Aquell any va ser quart en el mundial i el 1988 va ser campió d’Europa en pista coberta i va acabar cinquè en els Jocs de Seül. Aquella va ser la seva última gran competició. Mentre va estar sancionat va néixer el seu fill, el 7 de gener del 1986, a qui van posar Remigius i que també es va dedicar al llançament de pes. L’any 2005, Machura fill, va guanyar el campionat d’Europa que es va disputar a Lituània amb 20,09 m (pes de 6 quilos), però no va tenir una gran progressió. L’any 2009 va llançar, ja amb el pes sènior, 19,43 m i el 2010, 20,00 m. Aquell va ser el seu últim any com a atleta. El 24 de setembre la federació txeca anunciava que Remigius Machura fill era sancionat amb dos anys per haver donat positiu amb hormona de creixement i que no podria anar als Jocs del 2012.

Fora de l’atletisme, Machura fill es va dedicar al futbol americà un cop complerta la sanció i va ser campió de la República Txeca amb els Black Panthers de Praga. El desembre del 2015 el dopatge tornava a la vida de la família Machura. Remigius fill era sancionat pel TAS amb vuit anys de suspensió per haver-se negat a passar un control fora de competició el mes de febrer. Com que era la segona infracció de les normes antidopatge, va rebre un càstig molt més dur. Una sanció que està vigent i que s’acabarà el 4 de novembre de l’any 2023.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)