Opinió

Una milla amb molta baixada

El rècord mun­dial de la milla (1.609,344 metres) el té el mar­roquí Hic­ham El Ger­rouj amb 3:43.13 des de l’any 1999 en homes i l’holan­desa Sifan Has­san amb 4:12.33 fets l’any pas­sat, en dones. La milla és l’única de les pro­ves que resis­teix del pas­sat impe­rial (britànic) de l’atle­tisme, tot i que no forma part del pro­grama dels grans cam­pi­o­nats inter­na­ci­o­nals. Sí que és una prova que es dis­puta habi­tu­al­ment en ruta i la milla més famosa és la que es corre a Nova York des del 1981, la milla de la Cin­quena Avin­guda, però la més curi­osa i sor­pre­nent és la que es va dis­pu­tar a Auck­land, a Nova Zelanda, a prin­ci­pis de la dècada dels anys vui­tanta del segle XX.

La seva gran carac­terística, el que la feia espe­cial? Que es dis­pu­tava amb bai­xada, amb molta bai­xada. Tanta bai­xada, que entre el punt de sor­tida i el d’arri­bada hi havia una diferència de 190 metres, que l’any 1983, el kenyà Mike Boit la va gua­nyar amb 3:28.36, quasi 19 segons menys que el rècord mun­dial de la distància que en aquell moment tenia Sebas­tian Coe amb 3:47.33 fets el 28 d’agost del 1981. I la milla feme­nina la va gua­nyar Chris­tine Hug­hes amb 4:02.93, quasi 15 segons menys que el rècord, que lla­vors era de la roma­nesa Mari­cica Puica amb 4:17.44. Aque­lles mar­ques no es van homo­lo­gar mai com a rècord de cap mena. La Fede­ració Inter­na­ci­o­nal d’Atle­tisme (IAAF) no va començar a reconèixer rècords mun­di­als en pro­ves en ruta fins l’any 2004, i la distància més curta en què va deci­dir que s’homo­lo­ga­rien rècords mun­di­als van ser els 10 quilòmetres. Fins al 2004, doncs, encara que es parlés de rècords mun­di­als de marató, per exem­ple, la IAAF només els ator­gava la con­dició de millor marca mun­dial. Una de les mol­tes con­di­ci­ons que cal com­plir, a par­tir del 2004, perquè una marca sigui rècord mun­dial en ruta és que la diferència d’ele­vació nega­tiva entre els punts de sor­tida i d’arri­bada no por exce­dir d’un 0,1%, o d’un metre per quilòmetre. Si en aque­lla milla –que és poc més d’un quilòmetre i mig– el des­ni­vell era de 190 metres, no cal dir gaire res més.

Aquest fet no impor­tava gens als orga­nit­za­dors. L’any ante­rior de la cursa que va gua­nyar Boit, el 1982, el nord-ame­ricà Steve Scott havia gua­nyat amb 3:31.25 en homes i la ja esmen­tada neo­ze­lan­desa Hug­hes amb 4:03.07 en dones. El 1983, els orga­nit­za­dors va com­ple­tar la festa de la milla en bai­xada, que ano­me­na­ven Queen Street Flying Mile, amb tres milles més. Tot ple­gat ho van ano­me­nat les Molen­berg Mile Series. Una de les cur­ses es va dis­pu­tar en una mena d’hipòdrom a la ciu­tat de Christc­hurch; una altra, a la car­re­tera –plana– del mont Maun­ga­nui, i una altra, sobre la sorra de la platja de Para­pa­raumu. Dife­rents superfícies, dife­rents difi­cul­tats, dife­rents mar­ques, i tot ple­gat una manera dife­rent de pro­mo­ci­o­nar l’atle­tisme. La cursa a la platja també la gua­nyar Mike Boit, amb 3:57.46, quasi mig minut més que en la cursa en bai­xada. La festa, però, no va tenir més con­tinuïtat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.