Opinió

Pepe Carvalho i el fantasma del Camp Nou

“El fantasma del estadio” era una trama al voltant d’uns assassinats que havia d’investigar Pepe Carvalho, però la idea es va desestimar
El 125è aniversari del Barça podria ser una gran oportunitat perquè Barça Studios recuperés les incursions en el setè art de Vázquez Montalbán

Una de les noves opor­tu­ni­tats del FC Bar­ce­lona per com­pen­sar les pèrdues milionàries pro­vo­ca­des per la pandèmia és el pro­jecte Barça Cor­po­rate. Inclou qua­tre àrees: el Barça Inno­va­tion Hub (conei­xe­ment), el Barça Aca­de­mies (for­mació), l’empresa BLM (mar­xan­datge) i Barça Stu­dios (entre­te­ni­ment). L’objec­tiu seria acon­se­guir uns 100 mili­ons d’euros per aju­dar a pal·liar els efec­tes de la crisi del coro­na­vi­rus en els comp­tes de l’enti­tat.

La glo­ba­lit­zació del club en els dar­rers anys ha permès un crei­xe­ment expo­nen­cial dels afi­ci­o­nats arreu del pla­neta. El desen­vo­lu­pa­ment dels mit­jans digi­tals per­met fer d’aquests segui­dors inter­na­ci­o­nals uns pos­si­bles con­su­mi­dors de nous pro­duc­tes. En aquest con­text sor­geix Barça Stu­dios, una pla­ta­forma d’oci que pretén ofe­rir con­tin­guts audi­o­vi­su­als i digi­tals sobre el Barça en el mer­cat glo­bal. Els actu­als pre­can­di­dats, cons­ci­ents del seu poten­cial com a font d’ingres­sos, l’han inclòs en les seves res­pec­ti­ves pro­pos­tes amb l’espe­rança de millo­rar la mal­mesa eco­no­mia de l’enti­tat.

Ara bé, la relació entre el club i el món audi­o­vi­sual no és nova. Tan­ma­teix, els dife­rents pro­jec­tes sovint han topat amb un obs­ta­cle gai­rebé insal­va­ble: el finançament. Una bar­rera que avui pot ser superada gràcies a l’interès que el Barça sus­cita en tot el món i que pot aca­bar fent ren­di­ble la inversió necessària per gene­rar aquests con­tin­guts.

Atès el seu conei­xe­ment del club, la seva afició bar­ce­lo­nista i el seu pres­tigi com a escrip­tor, Manuel Vázquez Mon­talbán va ser un pio­ner d’assu­mir el repte de por­tar a terme ini­ci­a­ti­ves simi­lars a les que avui es plan­te­gen. L’any 1971, sota la pre­sidència d’Agustí Mon­tal fill, va rebre l’encàrrec de redac­tar l’argu­ment de la pel·lícula “Barça, Barça, Barça”. Així mateix, el 1993, va revi­sar el guió de la sèrie de tele­visió “Delan­tero”, basada en el fixatge de Gary Lineker. I, final­ment, el 1996, dins dels actes orga­nit­zats per la direc­tiva de Josep Lluís Núñez per com­me­mo­rar el Cen­te­nari del club, va escriure el guió d’un llarg­me­tratge.

A més, cal afe­gir l’adap­tació tele­vi­siva de la novel·la “El delan­tero cen­tro fue ase­si­nado al atar­de­cer” emesa el 1997, encara que sense gaire èxit. La història començava amb l’arri­bada al club del davan­ter anglès Jack Mor­ti­mer, Bota d’Or euro­peu. Curi­o­sa­ment avui, 30 anys després, un jove ano­me­nat Nils Mor­ti­mer és un dels valors emer­gents de la Masia.

L’objec­tiu prin­ci­pal del film “Barça, Barça, Barça” con­sis­tia a expli­car la relació entre el club i els afi­ci­o­nats. El guió volia reflec­tir la rea­li­tat quo­ti­di­ana del típic segui­dor que viu amb la il·lusió de conèixer els juga­dors, con­si­de­rats semidéus. Amb la volun­tat de tren­car aquesta per­cepció mítica, la pel·lícula pre­te­nia con­cloure amb un repor­tatge on els fut­bo­lis­tes es mos­tres­sin davant dels afi­ci­o­nats en la seva dimensió de per­so­nes de carn i ossos. El fil con­duc­tor girava entorn a un noi que cada set­mana escri­via al seu oncle, un repu­blicà exi­liat a Mèxic, comen­tant-li el par­tit del “Barça” en clau política. Final­ment la història no va agra­dar als patro­ci­na­dors i la direc­tiva no es va voler arris­car.

Vint-i-cinc anys més tard, Vázquez Mon­talbán va rebre un altra pro­posta del club amb motiu de la cele­bració dels 100 anys del seu nai­xe­ment. En queda constància d’aquest pro­jecte gràcies als docu­ments i a les notes de visita arxi­va­des a la seva agència literària. Sabem que Mon­talbán redactà en tres set­ma­nes un argu­ment per inten­tar gua­nyar-se la con­fiança dels inver­sors. En les reu­ni­ons pre­pa­ratòries es pro­posà que l’actor francès, Phi­lippe Noi­ret, inter­pretés al detec­tiu Pepe Car­valho. La pel·lícula por­ta­ria per títol, “El fan­tasma del esta­dio”, un home­natge a “El fan­tasma de l’Òpera” amb un gran con­tin­gut mític. La trama es desen­vo­lu­pava entorn a uns assas­si­nats. Tots els indi­cis apun­ta­ven cap a l’estadi bar­ce­lo­nista. El cen­te­nari, els par­tits, les reac­ci­ons del públic i les acci­ons dels juga­dors con­fi­gu­ra­ven el rere­fons d’aquest mis­teri. Final­ment, es va deses­ti­mar aquesta ini­ci­a­tiva en trac­tar-se d’una pro­ducció a nivell espa­nyol o, com a molt, euro­peu.

S’acosta el 125è ani­ver­sari de la fun­dació del Barça. El pro­per pre­si­dent de l’enti­tat haurà de pre­pa­rar per a l’any 2024 una sèrie d’actes com­me­mo­ra­tius. Podria ser una gran opor­tu­ni­tat per, de la mà de Barça Stu­dios, recu­pe­rar les incur­si­ons en el setè art de Vázquez Mon­talbán. L’escrip­tor bar­ce­loní no ha dei­xat de ser un refe­rent inter­na­ci­o­nal del “més que un club” gràcies a la reper­cussió a l’estran­ger dels seus arti­cles publi­cats als anys 90, tot just als ini­cis de la uni­ver­sa­lit­zació del bar­ce­lo­nisme. Sens dubte el seu relat garan­ti­ria l’equi­li­bri impres­cin­di­ble entre iden­ti­tat i glo­ba­lit­zació, donant a conèixer a una audiència mun­dial les arrels locals que cons­ti­tu­ei­xen el tret dife­ren­cial del club. Un patri­moni cul­tu­ral repre­sen­tat dig­na­ment pel per­so­natge Pepe Car­valho. Qui sap si un culer com Car­los Zanón no esta­ria encan­tat d’actu­a­lit­zar la pro­posta cine­ma­togràfica de Vázquez Mon­talbán.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.