Opinió

VIOLACIÓ DE 24 SEGONS

JORDI PLÀ COMAS

Un gargall a mar

La temporada regular ha acabat i és hora de torneigs diversos de seleccions, un estiu que culminarà amb els campionats del món masculí –del 28 d'agost al 12 de setembre a Turquia– i femení –del 23 de setembre al 3 d'octubre a la República Txeca–. Seran, aquests, els darrers que es jugaran amb la línia de tres punts a 6m25 i la zona en forma trapezial. Després, 6m75 per anotar triples i zona rectangular, noves normes al bàsquet per afavorir l'espectacle. Amb aquest propòsit es posen en pràctica, i buscant aquest interès s'ha pogut seguir la lliga LEB Or de la temporada 2009/10, competició que a mode de proveta ha estat l'única a jugar-se amb aquesta reglamentació. Hi ha, per tant, dades per a la reflexió.

La idea, dèiem, era i és potenciar l'atac respecte a la defensa des de la premissa general que, en situar-se la línia de tres punts mig metre més lluny del cèrcol les ajudes seran més difícils i, amb la zona rectangular, es potenciarà el joc sota els cèrcols –i, per tant, s'entén que hauria de pujar el percentatge d'encert–. És a dir, el joc d'1x1 i de 2x2 potenciat enormement. Des de l'exterior, generant superioritats després de penetració, sent la pilota doblada (especialment al costat dèbil) un element a considerar molt més que actualment. A sota, com que la línia de tres estarà més allunyada les ajudes dels petits seran més cares, hi haurà poques possibilitats de 2x1 als interiors i, aquests, si tenen peus i joc d'esquena –en aquest sentit s'ha d'entendre el fitxatge de Perovic per al Barça– faran molt mal. En cas que hi hagi ajudes i assumpcions de risc de la defensa –deixar sol a l'exterior–, els pivots amb bones mans per passar seran, també, jugadors a l'alça.

Com sempre, una cosa és la teoria i una altra la pràctica.

En la LEB Or, i passades unes jornades inicials d'ajustament mental, les diferències entre el bàsquet jugat amb aquestes distàncies i el que es jugava amb les anteriors han estat mínimes. Els punts per possessió han passat d'1,042 la temporada passada a 1,012 aquesta, i els tirs de tres intentats han baixat de 36,7 de cada 100 de fa dues temporades als 33 de cada 100 des dels 6m75. I el percentatge, si fa no fa el mateix: 34% enguany al costat del 35,8% de fa dos anys. Sorprenentment, però, els tirs de dos punts han passat del 52,2% de fa dues temporades al 50,2% d'aquesta i tot plegat ha fet que enguany s'anotés menys (75,7) que fa dos anys (77,4). És a dir, estem allà mateix. Potser es notarà el canvi en el bàsquet femení, però amb la qualitat física que hi ha en el masculí mig metre és un gargall a mar.

El bàsquet, esport modern i que tradicionalment s'ha caracteritzat per no fer de les lleis disquisicions constitucionals, ha patinat aquí i ha ajornat fins a nou avís l'únic canvi amb veritable fonament: que el 28x15 passi a ser, com la regla dels 30 segons, element d'hemeroteca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.