Opinió

sempre guanyen els mateixos

frederic porta

Entre l'arribar i el moldre quan toca

Dedicaren cinc anys a preparar les eleccions i sembla que no van estudiar gaire què farien quan guanyessin. Vèncer a les urnes significa que l'endemà has de gestionar el club. Per tant, tenir un full de ruta, prendre decisions, arriscar-te a fallar i ser criticat. No es tracta pas d'arribar i moldre. Que una cosa és l'arribar, cosa fàcil quan has estudiat el temari i la resta de circumstàncies bufen a favor, i l'altra, el moldre, quan solten els braus i vénen cap a tu esbufegant de valent, 600 quilos en canal. Les trontolloses primeres hores de Sandro Rosell han semblat galledes d'aigua freda, per no dir blocs de gel. Prioritat? Deixar en evidència el president anterior. Si ell va optar pel blanc, farem negre, encara que no calculem ni l'efecte, ni el moment de les disposicions. Rosell no mesura el timing. Cada acte té el seu cost i alguns passen factura d'imatge. Si no és per al president, pitjor encara: per al Barça com a institució. La maleïda capseta d'en Cruyff, fotografiada urbi et orbe per gràcia de l'holandès, gens ingenu quan li busques les pessigolles. L'excels viatge a Extremadura. Ve a tomb excusar-se de les picabaralles personals d'un tercer? Un altre clàssic: «m'han deixat la caixa plena de teranyines», frase usada per qualsevol nou president en els últims 60 anys i que continua generant tremenda alarma social. 150 milions de crèdit per sumar al deute. Després, austeritat. Indemnitzacions a dojo pels que marxen i un grapat que entren. La foto d'Òmnium, com si estrenés sabates incòmodes. Sort del mundial, que esmorteix batzegades. Llàstima que s'acabi avui.

Afegim-hi Txigrinski, amb pèrdua de 10 milions i tres capes de la pell d'en Pep. Contra rumor electoral d'intervencionisme, alcaldada d'estrena que esquitxa l'autoritat del tècnic. I treure Ronaldinho, precisament Ronnie, de processó al Gamper. Han desaparegut els assessors d'imatge o ens hem de començar a preocupar? Semblen decisions a corre-cuita que portaven molt de temps amb desig de ser preses, poc meditades i que no haurien de ser prioritzades avui pel president més votat. Al contrari, recorden l'entrada en escena d'un elefant. No cal que sigui blau, però el seu volum i espantada carrera fa que l'espai on es mou Rosell sembli de vidre fràgil, ben fràgil.

Saber competir Quan ja tens en el grup talent, química de vestidor, ambició, tècnica, preparació física, força mental i bona lectura del joc, si vols embadalir el públic, abans d'aconseguir prestigi i reconeixement, has de fer-ho bonic i espectacular. A sobre, per guanyar títols, no et queda més remei que aprendre el difícil art de competir. Per fi, el Barça ha trobat aquesta fórmula màgica. Luis, fa dos anys a l'Eurocopa, i Del Bosque, al mundial de Sud-àfrica, han estat prou murris i humils per seguir aquest seu full de ruta.
LA MODA QUE VE Per ressò planetari, el mundial marca tendències i a partir d'ara no hi ha cap altre mirall d'admiració i sublimació del joc que no sigui el Barça. Però és tan difícil d'emular que abans creixeran com a rovellons els antídots per destruir tanta bellesa i no deixar-la triomfar. Ja tenim prou experiència. Ara, el que toca serà invertir en el laboratori tècnic per evitar els dics i paranys violents, conjurats amb àrbitres inútils, capaços de tacar i danyar l'obra d'art.
REFLEXIONS França va reflexionar a fons sobre el fenomen black-blanc-beur, guanyador el 1998 i ara generador de maldecaps, però ara i aquí no esperin ni grans filosofades, ni miracles de tolerància plurinacional. És el mundial del pop Paul, de les vedettes que es despullen, de les vuvuzeles i de les actrius porno que prometen sexe al Twitter. El poder transformador del futbol no dóna per tant. Dóna per distreure i animar l'autoestima. Certes societats continuen igual.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)