L’EDITORIAL
Anna Caula, una elecció de sentit comú
La part d’ERC del govern ha escollit Anna Caula per pilotar políticament l’esport català en aquesta legislatura. A priori, no hi ha una tria amb més lògica. Caula prové de l’esport –un atribut que per ell mateix no garanteix l’èxit quan es tracta de gestionar pressupost públic i prendre decisions en un entorn polític– però a més és diputada des del 2015 i ha tingut responsabilitats parlamentàries des del 2017, ja que va ser portaveu del grup d’ERC fins que en aquesta legislatura els republicans l’havien escollit per ser vicepresidenta primera del Parlament, una proposta que ni ella mateixa s’esperava i que d’alguna manera interrompia un camí que havia iniciat quan s’havia fet càrrec també de l’àrea d’esports en el grup parlamentari. Per tant, a banda de conèixer el sector, ja té experiència política i coneix els mecanismes i les escletxes de l’activitat legislativa.
De fet, abans que es constituís la mesa del Parlament, Caula ja era vista com a candidata lògica a la secretaria general, que ara ocuparà. No tindrà el rang de consellera que reclama el sector –i també L’Esportiu– però la seva posició dins d’ERC és prou rellevant com perquè les reivindicacions de l’esport –consideració de sector essencial, 1% del pressupost...– trobin més receptivitat en l’executiu que fins ara. Equilibris interns d’ERC a banda, que la força política que ostenta la presidència assumeixi una vacant tan significativa com la seva primera posició en la mesa del Parlament perquè vagi a gestionar l’esport català s’ha de veure amb optimisme.
Caula és persona més de gestió política que no de política de partit. Han passat sis anys, però no es pot passar per alt que qui li va obrir les portes de la política va ser Carles Puigdemont, convidant-la a ser la número 2 per Girona en les llistes de Junts pel Sí. Per aquesta raó, i perquè ha interpretat pràcticament tots els papers de l’auca de l’esport, el seu nomenament obre expectatives d’una gestió transversal, amb prioritat pel consens i, sobretot, amb sensibilitat cap als protagonistes de l’esport –federacions, clubs, esportistes, entrenadors, formadors... i per a l’esport femení i l’esport inclusiu.