Opinió

Una lectura geopolítica de l’Eurocopa de futbol

Robert Schu­man, minis­tre francès d’Exte­ri­ors i un dels arqui­tec­tes de l’actual pro­jecte euro­peu, va pre­dir: “Abans de ser una aliança mili­tar o una enti­tat econòmica, Europa ha de ser una comu­ni­tat cul­tu­ral en el sen­tit més ele­vat del terme”.

El peri­o­dista i his­to­ri­a­dor David Gold­blatt recu­pera aquesta cita en el bri­llant assaig ‘ The Age of Foot­ball. The Glo­bal Game in the Twenty-First Cen­tury” (2019) [L’any del fut­bol. El par­tit glo­bal en el segle XXI]. Ara que entre la comu­ni­tat científica que estu­dia la influència de l’esport en la soci­e­tat s’està fent popu­lar la “geo­política del fut­bol” –en la qual els pro­fes­sors Simon Chadwick i Paul Wid­dop estan sent refe­rents en la lite­ra­tura anglo­sa­xona–, Gold­blatt hi fa la seva con­tri­bució amb una radi­o­gra­fia gai­rebé per­fecta de la importància que en l’àmbit polític i cul­tu­ral té el fut­bol, a Europa i al món.

Una lec­tura més que interes­sant abans d’un estiu en el qual viu­rem, si la pandèmia de la Covid-19 ens deixa, uns Jocs Olímpics, una Copa Amèrica i, per des­comp­tat, una Euro­copa de fut­bol. En relació a la cre­ació d’aquesta comu­ni­tat cul­tu­ral que hau­ria de ser Europa, ens diu Gold­blatt, “i com a espec­ta­cle tele­vi­siu, el fut­bol només ha tin­gut un com­pe­ti­dor, el fes­ti­val d’Euro­visió”.

La crisi exis­ten­cial del pro­jecte euro­peu

Cer­ta­ment, el pro­jecte actual de la Unió Euro­pea, que pensàvem que mai podria retro­ce­dir, està immers en una crisi exis­ten­cial en la qual el debat de les fron­te­res comença a reco­brar força, no tan sols pel que res­pecta a com s’estruc­tura la política exte­rior i de segu­re­tat comuna, o a la política de veïnatge, sinó també a l’apa­rició de noves fron­te­res dins del que abans era un espai de lliure cir­cu­lació: el Bre­xit és el pri­mer avís del retrocés que viu l’ideal paneu­ro­peu que Robert Schu­man havia ima­gi­nat.

Escriu Gold­blatt que “el fut­bol modern va començar el 1954 amb la fun­dació de la UEFA, amb una admi­nis­tració fran­cesa i amb la mateixa ambició trans­na­ci­o­nal i idees que mode­la­ven la cre­ació paral·lela de l’Espai Econòmic Euro­peu”. Però també el fut­bol a Europa ha estat el camp de bata­lla simbòlic on l’Europa west­fa­li­ana ha aca­bat diri­mint les seves grans diferències.

El pro­jecte actual d’inte­gració euro­pea no és el pri­mer ni serà l’últim que ha vis­cut la història: la soci­e­tat euro­pea ha vis­cut sem­pre a la recerca d’una iden­ti­tat, o ha inten­tat fer com­pa­ti­bles iden­ti­tats ter­ri­to­ri­als múlti­ples, des dels temps de l’imperi romà, pas­sant per la pro­posta merovíngia i la carolíngia, fins a l’Europa de Napoleó que va aca­bar amb el des­as­tre de Water­loo (1815).

L’obra del catedràtic Chris Wick­ham ‘El lle­gat de Roma’ 2014) ens ajuda a enten­dre els pri­mers pro­jec­tes paneu­ro­peus de manera excep­ci­o­nal i mul­ti­di­men­si­o­nal. En el segle XX, de la Gran Guerra als dra­mes del nazisme i l’esta­li­nisme, Europa ha vis­cut sem­pre entre la inte­gració o la impo­sició.

Però quan les rela­ci­ons entre naci­ons han dei­xat la guerra para inten­tar lli­mar les diferències a través de les parau­les o la gestió dels mer­cats, entre les noves for­mes de diplomàcia pública l’esport s’ha eri­git com un actiu trans­cen­den­tal que per­met orde­nar les rela­ci­ons geo­polítiques. El pro­fes­sor Stu­art Mur­ray té una mono­gra­fia semi­nal al res­pecte.

El juny del 2006, el peri­o­dista Oriol Dotras publi­cava un preciós arti­cle titu­lat “El dia que Van Bas­ten va gua­nyar la guerra a Ale­ma­nya”. El par­tit més impor­tant de l’ Euro­copa del 1988 no va ser la final, que Holanda va gua­nyar con­tra l’URSS (2-0), sinó aque­lla semi­fi­nal que els de Rinus Mic­hels van gua­nyar con­tra l’amfi­tri­ona, la RFA, per 1-2 amb un gol en el minut 87 de Marco Van Bas­ten.

Va cos­tar cica­trit­zar l’ocu­pació ale­ma­nya dels Països Bai­xos durant la II Guerra Mun­dial, i la final del mun­dial del 1974, que l’Holanda de Johan Cruyff va per­dre con­tra la Mannsc­haft (la selecció ale­ma­nya), va ser una pata­cada difícil d’obli­dar per l’ima­gi­nari col·lec­tiu dels holan­de­sos, un país que no pot com­pe­tir amb la potència econòmica i mili­tar d’Ale­ma­nya però sí que es pot con­ver­tir en el seu gran rival espor­tiu.

En un equip en el qual també hi juga­ven Frank Rijka­ard, Ronald Koe­man o Rudd Gullit, Van Bas­ten va cica­trit­zar feri­des de guerra, igual que els ale­manys, sem­pre reti­cents a expres­sar el seu naci­o­na­lisme després del gran hor­ror i con­seqüent ver­go­nya nazi, van tro­bar anys més tard en el mun­dial d’Ale­manys 2006 –gua­nyat per Itàlia– el moment del seu des­per­tar naci­o­nal perquè l’esport pogués jus­ti­fi­car la joia pública guar­nint els espais amb ban­de­res tri­co­lors.

S’han publi­cat múlti­ples assa­jos i arti­cles científics que apro­fun­dei­xen en la relació entre política, iden­ti­tat i fut­bol a Europa. De Gold­blatt a Simon Kuper i el seu refe­rent ‘Foot­ball against the enemy’ (1994) [El fut­bol con­tra l’ene­mic]; la bri­llant crònica de Frank­lin Foer ‘How Foot­ball Explains the World’ (2004) [Com el fut­bol explica el món] o, a nivell local, l’ ‘Atles d’una passió esfèrica’ (2017) que ha escrit l’his­to­ri­a­dor i peri­o­dista Toni Padi­lla.

En aquests tre­ball s’hi tro­ben exem­ples múlti­ples de com la geo­política ha con­fi­gu­rat el fut­bol euro­peu (o vice­versa?) i, fins i tot, els vete­rans del peri­o­disme ens han expli­cat com el mun­dial del 1994 als Estats Units va ser­vir, d’una banda, perquè la Bulgària de Stòitxkov i la Roma­nia d’Hagi rei­vin­di­ques­sin la neces­si­tat de ser euro­pees després del trànsit ràpid i caòtic del comu­nisme a l’hiper­ca­pi­ta­lisme i, d’altra banda, per ense­nyar als esta­tu­ni­dencs que “un altre esport és pos­si­ble” –fent meu el títol del gran èxit de Car­les Viñas i Natxo Parra sobre la his­to­ria del St. Pauli (2017).

L’Euro­copa del 2020 –o del 2021 per ser exac­tes– és la pri­mera que viu­rem després que el Regne Unit hagi aban­do­nat la Unió Euro­pea. En la fase de grups ens espera un interes­sant Angla­terra-Escòcia.

El par­tit, sens dubte, tindrà una lec­tura geo­política en un moment que el govern escocès ja ha posat sobre la taula un segon referèndum d’inde­pendència empa­rat en el seu euro­pe­isme, alhora que la riva­li­tat entre les dues naci­ons no es pot enten­dre sense la traçabi­li­tat que dona l’anàlisi històrica. Excel·lent és, per exem­ple, la que fa John E. Elliot en ‘Cata­lans i esco­ce­sos: unió i discòrdia’ (2018): De Stir­ling a Falkirk fins a la bata­lla de Ban­nock­burn (1314), per cons­truir l’ima­gi­nari col·lec­tiu escocès i els seus mites naci­o­nals cone­guts uni­ver­sal­ment: William Wallace i Robert I Bruce.

Més enllà del mite, avui dia, quan el Regne Unit s’ha sepa­rat de l’Europa con­ti­nen­tal i abraça l’atlan­tisme, ha gua­nyat més pes espor­tiu en la con­fi­gu­ració de l’esport rei. A la final de la Cham­pi­ons Lea­gue del 2021 entre el Manc­hes­ter City i el Chel­sea –que Simon Chadwick ha radi­o­gra­fiat per a The Con­ver­sa­tion com una dis­puta entre “mag­nats del petroli i del gas”– s’hi suma la rei­vin­di­cació del govern de Boris John­son de con­ver­tir l’esport en una de les claus de la nova estratègia de posi­ci­o­na­ment glo­bal del Regne Unid post-Bre­xit i post-pandèmia.

Lle­gim, sinó, l’informe ‘Glo­bal Bri­tain in a com­pe­ti­tive age: the Inte­gra­ted Review of Secu­rity, Defence, Deve­lop­ment and Foreign Policy’ (2021) que ha publi­cat Dow­ning Street i que podria expli­car mol­tes de les pres­si­ons que els big six britànics han rebut per aban­do­nar el pro­jecte de la Super­lliga euro­pea.

El fut­bol, en l’argu­men­tari del Bre­xit

De fet, ja en la cam­pa­nya del Bre­xit, el sig­ni­fi­cat cul­tu­ral del fut­bol en l’ima­gi­nari col·lec­tiu britànic i euro­peu va for­mar part de l’argu­men­tari. Publi­cava el Daily Mir­ror el maig del 2016 que l’expri­mer minis­tre Gor­don Brown, en la seva cam­pa­nya pel Remain, va dir: “La presència en la UEFA Cham­pi­ons Lea­gue s’ha con­ver­tit en el prin­cipi de l’èxit fut­bolístic: quan Europa es el cim de l’ambició en el fut­bol i com­pe­tim de manera tan feroç per arri­bar-hi, per què en altres esfe­res de la vida britànica bus­quem rebut­jar-la?”

Diven­dres 18 de juny, l’Angla­terra-Escòcia d’aquesta Euro­copa des­per­tarà pas­si­ons i enal­tirà mites naci­o­nals. Veu­rem titu­lars que enllaçaran ine­vi­ta­ble­ment “fut­bol, política i iden­ti­tat”, para­fra­se­jant el títol de l’última mono­gra­fia acadèmica edi­tada per James Carr, Daniel Par­nell, Paul Wid­dop, Mar­tin J. Power i Step­hen R. Millar.

Però, curi­o­sa­ment, aquesta bata­lla cul­tu­ral i iden­titària es viurà en un dels moments en què més capi­tal nord-ame­ricà ha inver­tit en el fut­bol euro­peu, espe­ci­al­ment en el britànic, i en el moment que els fons d’inversió han començat a tro­bar en el fut­bol una indústria esta­ble en la qual inver­tir.

Men­tre la dis­neyit­zació del fut­bol es viu en els des­pat­xos, les grans com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals d’Europa con­ti­nuen tenint lec­tu­res més pròximes a allò cul­tu­ral; men­tre la maxi­mit­zació dels bene­fi­cis s’ha impo­sat com la base de la nova gestió espor­tiva (als Estats Units o l’Àsia), l’Euro­copa con­ti­nua sent l’espai per des­ple­gar ban­de­res, mites naci­o­nals i per expres­sar un paneu­ro­pe­isme comú en la diver­si­tat.

Expli­car als nous amos de l’esport glo­bal –tots ells en la llista For­bes dels grans “impe­ris espor­tius”– per què el fut­bol a Europa no es pot enten­dre com “una relació entre blanc i negre” –citant el peri­o­dista Ramon Besa–, de gua­nyar o per­dre o d’ingres­sar més o menys, és sim­ple­ment qüestió de voler apro­fun­dir en les “noves geo­gra­fies” –apel·lant al con­cepte de Joan Nogué– que ha con­fi­gu­rat la seva evo­lució històrica. El fut­bol a Europa es el que s’apro­xima més al que podríem con­si­de­rar un feno­men glo­cal.

(Amb permís de www.​the​conv​ersa​tion.​com)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)