L’EDITORIAL
Assemblea ‘interruptus’
L’insòlit avortament de l’assemblea de compromissaris del Barça, més enllà de judicis d’intencions sobre el propòsit de la junta definint l’ordre del dia, té un efecte inqüestionablement positiu: els temes més delicats –si és que n’hi havia que no en fossin– s’han salvat de ser debatuts i votats per quatre socis gairebé en la clandestinitat, com hauria passat amb tota probabilitat si Laporta no hagués suspès l’assemblea amb l’inici del partit al Camp Nou en ple compte enrere.
La represa serà dissabte i, atesa l’excepcionalitat d’aquesta segona part, s’hauria de garantir un debat més reposat, amb més detalls sobre el finançament de l’Espai Barça i sense la pressió d’un partit per anar a veure. Aquests són els deures que té el club, ja que ha optat per aquesta fórmula. També ha d’oferir una resposta responsable el col·lectiu dels compromissaris. L’assemblea d’ahir té plena validesa jurídica, però amb poc més de 700 compromissaris dels 4.457 convocats (d’un total de 145.000 socis), és inevitable que la legitimitat en la presa de decisions sigui poc sòlida. Atès que dissabte tornen a estar convocats els mateixos 4.457, mal senyal seria que la dimensió dels temes a votar no fos reclam suficient per a una millora del quòrum.
L’altra evidència que s’ha posat de manifest és que el Barça necessita un replantejament urgent en els seus òrgans de decisió. Si la governança s’ha de continuar basant en una assemblea de socis compromissaris, sembla imprescindible que el caràcter de compromissari passi a ser voluntari. Només d’aquesta manera es podrà assolir una participació més alta que el pobre 15 per cent d’ahir. L’altre instrument que pot entrar en joc és el vot electrònic, sempre tan defensat per presidents i candidats a ser-ne i sempre amb tan poca pressa per implantar-lo. Garantiria una participació superior en les decisions tot i que caldria prendre mesures perquè el vot fos responsable. Un vot electrònic sense haver-se informat de què hi ha en joc és possible, mentre que una assemblea presencial facilita el coneixement de les propostes. En qualsevol cas, caldrà un canvi en els estatuts del club, que paradoxalment aprovarien uns pocs centenars de socis.