Opinió

CABÒRIES D'ESTIU

JOAN MARTÍ

Belasteguin, un número u anònim

No gua­nya tants calés com les estre­lles del fut­bol o del bàsquet, ni tan sols com els seus cosins ger­mans del ten­nis, però es pot pas­se­jar per la plaça Cata­lu­nya amb la impu­ni­tat que li atorga l'ano­ni­mat dels esports que no arros­se­guen grans mas­ses. L'argentí Fer­nando Belas­te­guin (Pehu­ajo, 1979), a la dreta de la imatge després de gua­nyar els Inter­na­ci­o­nals de Cata­lu­nya al Polo el juny pas­sat, ja fa vuit anys que és el pri­mer clas­si­fi­cat del rànquing mun­dial de pàdel, un esport domi­nat bàsica­ment pels argen­tins, els espa­nyols, els cata­lans i algun bra­si­ler, però que és prou des­co­ne­gut en el món anglo­saxó. El pàdel s'ha popu­la­rit­zat amb molta força a Cata­lu­nya en els últims anys després d'uns orígens extre­ma­ment pijos que gene­ra­ven reticència pública.

Doncs bé, Belas­te­guin viu a Bar­ce­lona i s'entrena també a Cas­tell­de­fels per una casu­a­li­tat. Jun­ta­ment amb el seu com­pany Juan Martín Díaz van per­dre un par­tit que tenien pràcti­ca­ment gua­nyat en els Inter­na­ci­o­nals del Real Club de Polo del 2003. Van caure con­tra Gat­tiker i Gutiérrez quan domi­na­ven per 6-4 i 4-1 i ja aca­ro­na­ven la victòria. Belas­te­guin va sor­tir per Bar­ce­lona i aque­lla nit va conèixer la seva dona, una cata­lana.

El número u ara està lluny geogràfica­ment del seu com­pany Díaz, també argentí. Es tro­ben en els tor­ne­jos però la seva com­pe­ne­tració ja estava prou apa­mada ante­ri­or­ment. De fet, Belas­te­guin només s'entrena a pàdel un dia a la set­mana sota la mirada atenta de Javi Casa­desús, el selec­ci­o­na­dor català, que l'ajuda des del 2007. La resta de la set­mana esmola el seu físic des­co­mu­nal i també fa Pila­tes. Juga en el revés i con­si­dera que el seu millor cop és el glo­bus. Però tots els seus rivals en des­ta­quen el seu poten­cial físic i la com­pe­ti­ti­vi­tat. En una entre­vista li van pre­gun­tar quin era el cop que havia de millo­rar i va res­pon­dre que «tots». Ha jugat 176 finals des que es va fer pro­fes­si­o­nal el 1995 amb 15 anys i ha obtin­gut 136 títols, un per­cen­tatge altíssim. Amb Díaz, ha afron­tat 135 finals des del 2002 i han vençut en 124 oca­si­ons. Van estar imba­tuts durant un any i nou mesos en què van dis­pu­tar 22 tor­ne­jos del 2005 al 2007.

EL PÀDEL NEIX A ACAPULCO Un ric mexicà, Enrique Corcuera, no tenia prou espai per fer un pista de tennis i se'n va inventar una de més petita en la qual utilitzava raquetes de fusta. Va convidar-hi a jugar un amic seu, Alfonso de Hohenlohe, que el va visitar a Acapulco el 1974 i que va exportar l'experiment a Marbella amb modificacions. Després es va començar a jugar a Madrid i el 1975, a l'Argentina. No és estrany, per tant, que amb aquests antecedents adobats amb el fet que José María Aznar hi juga, el pàdel arrossegui encara prejudicis.
ELS INICIS A CATALUNYA La federació catalana va néixer el 2004 i ja té unes 6.000 llicències que contrasten amb les 383 que hi havia al Principat el 1998. Ara mateix, hi ha 68 clubs a Barcelona, 16 a Tarragona, 16 a girona i 6 a Lleida que constaten que l'esport ha arrelat amb força perquè la gent s'hi enganxa de seguida. L'origen del pàdel a Catalunya cal situar-lo a mitjan dels anys vuitanta, quan el Club Tennis Bonasport va apostar per instal·lar unes pistes per provar aquella nova disciplina.
AMB PÀGINA web En la pàgina web del jugador argentí www.fernandobelasteguin.com hi ha la vida i miracles del jugador i vídeos en què se'l pot veure en acció. També n'hi ha un bon grapat al Youtube, tot i que no sempre tenen prou qualitat perquè es tracta d'un esport en què la televisió encara no ha acabat de trobar el punt òptim perquè l'espectador apreciï amb nitidesa les cabrioles i els efectes que agafa la bola. A més, els jugadors poden sortir per la porta i tornar la pilota des de fora del recinte.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)