L’EDITORIAL
Maneres de fer país
L’Inter de Miami, el Real Madrid, la Juventus i el New York Red Bulls. Són els equips als quals s’enfrontarà el Barça durant la gira americana, abans de tornar i rebre el Pumas en una edició del Gamper que es va embolicar més del compte arran de la renúncia de la Roma. Abans de la gira, però, la Unió Esportiva Olot té el privilegi de ser el primer rival de pretemporada dels blaugrana. Un club modest però modèlic, amb valors socials i de compromís amb el país i que ha abanderat lluites com la d’aconseguir derrotar Hisenda als tribunals pel percentatge d’IVA en la venda d’entrades i abonaments, ha tingut el millor colofó possible al centenari, omplint de gom a gom el camp municipal, amb uns 3.300 espectadors, i encara perquè no podia vendre més entrades.
Més públic va poder fer entrar al Nou Estadi el Nàstic (12.000 persones), en l’última visita amistosa blaugrana al camp d’un equip català, el 2017. Més recentment, el Barça havia programat partits de pretemporada –contra el Nàstic i el Girona–, però fent de local al Johan Cruyff. No és el mateix, de cap manera, que visitar l’equip i permetre-li generar un gran impacte a tots els nivells. I no costa tant. Els partits de pretemporada s’han convertit en una font d’ingressos fins al punt de provocar coses tan estranyes com un clàssic que començarà a les 5 del matí hora d’aquí, però moure’s lluny i jugar contra rivals de primer nivell no ha de ser incompatible amb visites com la que fa el Barça a Olot.
Abans d’afrontar gires i partits de més exigència, sempre hi ha una arrencada a casa, a la ciutat esportiva, a vegades sense partits programats. Acostumar-se a fer coincidir aquest període amb alguna sortida al país és un gest que costa poc i que ajuda molt. Ja ho havia fet anys enrere, el Barça, però en ocasions comptades. Hi hauria cur, segur, però tot és posar-s’hi i valorar mèrits com la celebració d’un centenari, que és el cas de l’Olot.
Joan Laporta s’ha reunit aquesta setmana amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per posar en comú iniciatives de promoció de la llengua catalana. El club també ha teixit aliances amb Òmnium Cultural, la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, el TNC o la fundació Enciclopèdia Catalana, entre d’altres entitats. La tendència cap a la globalitat no ha de fer perdre l’essència. I, tot i que són d’un altre rang, festes com la d’Olot també contribueixen a fer país.