Opinió

Mandela fa vacances

No hi ha dret que Vinícius Jr hagi de sentir insults racistes en un camp de futbol, ni enlloc.Té tot el dret a revoltar-se davant aquest fet i a sentir-se protegit per l’àrbitre, pels comitès disciplinaris i per la competició, que han d’agafar el toro per les banyes i erradicar les actituds d’odi del futbol amb pedagogia, educació i sí, també, amb sancions. Dit això, hi té el mateix dret Iñaki Williams, que també és negre, també l’insulten, però no juga al Real Madrid. Combatre el racisme és desterrar l’odi al diferent, és defensar la igualtat de drets i és respectar tothom, vingui d’on vingui, parli com parli, sigui del color que sigui i porti la samarreta que porti. Per això, des del govern de l’Estat fins als companys de club, passant per autoritats esportives i mitjans de comunicació, tots els que van muntar al sagramental que es va muntar pels insults contra Vinícius a Mestalla, tenen una gran oportunitat de demostrar que no són uns hipòcrites, aixecant-se igual, todos a una como Fuenteovejuna, en tots els casos, també en el pròxim clàssic al Bernabéu, quan uns quants milers de catalanòfobs tornin a cridar “Puta Barça, puta Catalunya”. Segur que ho faran.

Llevat que tot aquell muntatge formi part instrumental del full de ruta de Florentino Pérez per convertir Vinícius en el pròxim estendard del Madrid, la nova joia de la corona, el proper bicho, hereu del dorsal (7), del pedestal i de la mateixa mirada acrítica amb què el madridisme ha adorat durant una dècada Cristiano Ronaldo. Això explicaria per què els defenses rivals s’han de reprimir en els seus marcatges; per què els àrbitres l’han de protegir i, sobretot, ignorar les seves protestes i insults; per què les puntades que rep ell són més doloroses i sancionables que les que engega Carvajal, (per posar un exemple); perquè tothom hauria de ser especialment comprensiu amb els seus recurrents atacs d’ira, d’incontinència verbal o de provocació, i naturalment explicaria per què el comitè de torn (amb seu a Madrid) li ha de perdonar la targeta vermella i la sanció disciplinària corresponent tot i haver-li donat a un rival un cop de puny que ja ha fet la volta al món.

Si no és una qüestió d’estat, s’hi assembla bastant. És per això que es va tancar una grada de Mestalla, que la fiscalia va actuar contra els “agressors” i que la secretaria d’estat de Seguretat (Min. Interior - Gobierno de España) acaba de dictar una instrucció a la policia perquè promogui la suspensió o aturada d’un partit i el desallotjament de tot o part del públic “cuando durante el desarrollo de una prueba o espectáculo deportivo tengan lugar sucesos que supongan o inciten a la violencia en el deporte, o sean actos racistas, xenófobos o intolerantes...”. Són tan proactius que, per sorpresa nostra, no van dir ni fer res el dia que unes quantes desenes d’aficionats del Real Madrid, amb motiu del tercer partit de la final ACB, van rebre el jove nigerià del Barça James Nnaji (18 anys) al crit de “negro de mierda”. Segur que Vinícius estava indignat, però es va quedar tan mut com el Madrid i ni les autoritats, ni la policia, ni la fiscalia, ni tots els mitjans que practiquen l’obediència al toc de pito van aixecar ni un dit. Per tant, està molt bé fer declaracions, especials informatius, romeries i normes molt constitucionals, però apliquin-les a tothom o ja les poden posar en remull a La Cibeles. Perquè si pretenen convertir Vinícius en un símbol de la causa, com Rosa Parks o Nelson Mandela, corren el risc que el nen consentit de Florentino els posi en ridícul, deixant plantat el jutge que el vol protegir dels insults de Mestalla, perquè aquell dia està de vacances i no li va bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)