Opinió

Llarga vida...

En el fut­bol tot va molt ràpid, com a la vida i una mica més. Noranta minuts poden sepa­rar els camins de l’èxit i del fracàs i aquest és un sen­ti­ment que flo­tava en el Barça-Porto de dimarts pas­sat. Perquè l’equip de Xavi, la Xavi­neta, se suposa que ha de treure el Barça de la decadència, la medi­o­cri­tat i la sequera; que l’ha de tor­nar al millor apa­ra­dor del fut­bol euro­peu després de dos anys des­ter­rat a l’Europa Lea­gue, i que l’ha de con­ver­tir de nou en un equip campió que emo­ci­oni i rege­neri l’orgull culer, mal­trac­tat pels camps del con­ti­nent. Una pesant càrrega que l’equip no pot dis­si­mu­lar a vega­des i que, davant l’equip por­tuguès, es va fer espe­ci­al­ment evi­dent, perquè sí, neces­si­tava només un punt per clas­si­fi­car-se, però també era a només un mal pas de tor­nar-se a enfan­gar. I aquesta angoixa, aquesta sen­sació d’estar fent d’acròbata sense xarxa, va mar­car els fut­bo­lis­tes durant una pri­mera part en què lite­ral­ment hau­rien sig­nat l’empat. De fet, la inse­gu­re­tat, el des­con­cert i l’atu­rada men­tal amb què van pro­pi­ciar el 0-1 del Porto no sug­ge­ria millor banda sonora que el Cant dels ocells amb què el Barça aco­mi­ada els seus difunts, com havia fet just abans del par­tit amb el memo­ra­ble Terry Vena­bles (DEP).

Qüestió de con­fiança

No hi ha raó que expli­qui que la con­tinuïtat de Xavi fos el tema els dies i les hores abans del par­tit que ha de per­me­tre al club com­plir un objec­tiu. Només la llei del got mig buit. Tam­poc hi ha cap argu­ment científic que expli­qui per què l’ali­ne­ació més potent del Barça pot sem­blar més petita que mai, per què el mig del camp més talentós (Gun­do­gan, Pedri i De Jong) pot ser incapaç de fer sor­tir l’equip del seu camp amb la pilota con­tro­lada o per què un tipus de pas­sada fàcil com De Jong li pot arri­bar a cos­tar tro­bar socis per jugar. De la mateixa manera, no hi ha entre­na­ment, ni entre­na­dor, ni poció màgica que obri el petit mira­cle de cap­gi­rar-ho quasi tot, just després del 0-1, fent el que no has pogut fer en els 30 minuts ante­ri­ors; és a dir, una sor­tida neta i deci­dida, amb qua­tre o cinc tocs, un u con­tra u a la banda i una rema­tada impa­ra­ble per empa­tar el par­tit. Digueu-li ràbia, ins­tint de super­vivència o fut­bol, però el fet és que l’empat va des­per­tar l’equip del seu mal­son, li va can­viar la per­cepció i l’acti­tud i també va can­viar el par­tit.

Punt d’inflexió?

El dubte ara és si això és el clic que l’equip i sobre­tot Xavi estan bus­cant des de fa set­ma­nes. Si la remun­tada davant el Porto, la rea­pa­rició del fut­bol extra­viat ja a la segona part, la clas­si­fi­cació per a les eli­mi­natòries i la pròpia consciència de l’equip de la seva capa­ci­tat seran el punt d’inflexió de la tem­po­rada, com ho va ser la pas­sada el tri­omf a la super­copa d’Abu Dhabi. No tri­ga­rem a saber-ho, perquè els dos pròxims par­tits a l’estadi Lluís Com­panys, davant els dos equips que millor estan jugant a la Lliga (Atlético i Girona), posa­ran a prova el dipòsit de con­fiança indi­vi­dual i col·lec­tiva dels fut­bo­lis­tes del Barça. El que sem­bla poc dubtós és que el test d’estrès, a hores d’ara, és millor afron­tar-lo apos­tant clara­ment per les cer­te­ses, per les coses que fun­ci­o­nen, per l’estruc­tura que doni més esta­bi­li­tat i ren­di­ment i pels juga­dors que clara­ment poden por­tar el pes. I els ele­ments d’aquesta equació els vam veure quasi tots sobre la gespa en aquest cinquè dia de Cham­pi­ons, que va ser­vir per garan­tir almenys tres dies més de vida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)