Opinió

TAQUIGOL.

ÀLEX SANTOS

Dianes als turmells

a l'alça

Bàsquet del bo. M'ha satisfet que els Estats Units hagin guanyat el mundial de bàsquet de Turquia perquè la seva gesta ha anat acompanyada d'una actitud de respecte, primer vers l'esport i després amb els rivals. Aquests no han vingut a passejar-se, tot el contrari: els americans van exhibir un elevadíssim nivell de concentració i caràcter per retornar al lloc que mereix el país que millor practica aquest esport.


Corre un vídeo per internet de fa anys en què un jugador brasiler inicia un contraatac per la banda amb la peculiaritat que la pilota no baixa al terra perquè la controla amb el cap fent tocs subtils, fins que un rival el caça amb una puntada al pit. El crim que havia comès el davanter no era un altre que, en un intent de fer una jugada impossible, els seus rivals van entendre que s'estava mofant d'ells. Així és com, de vegades, transcorre el futbol: als esportistes no els agrada perdre, i encara menys que es faci sang en la derrota. Els codis en el futbol són molts, però hi ha un inalterable en el pas dels anys: els futbolistes que es riuen dels rivals estan assenyalats. En aquesta llista hi ha Cristiano Ronaldo. Abans del Madrid-Osasuna, Mourinho va alertar davant l'audiència, especialment l'arbitral, que el seu jugador necessita protecció i que patia pel fet que una trompada al turmell l'apartés dels camps.

El futbol és molt simple i els futbolistes també ho són. Hi ha una manera de fer en el camp que no es qüestiona: els perdedors sempre accepten la derrota contra un rival que ha estat millor. Durant el partit, hi ha moltes maneres de guanyar i de jugar a futbol. Passa sovint que això que anomenem espectacle, en què els futbolistes s'atreveixen amb coses impossibles, és descodificat de manera diferent per un rival, depenent del moment, del resultats, de l'estat anímic i de moltes coses.

No justificaré mai una puntada, una mala entrada ni res que s'associï a la violència, perquè ens hem de mantenir ferms davant els que no saben controlar-se en un camp, però sé el que passa pel cap d'aquells futbolistes que en cada jugada no només pretenen l'excel·lència, sinó que desitgen que aquesta vagi acompanyada d'aquell punt d'humiliació del rival que atorgui al moment un èxtasi propi i de la seva afició. Atès això, no ens ha de sorprendre que alguns rivals després d'alguns episodis reiteratius amb futbolistes d'aquest perfil mirin els seus turmells com si hi hagués una diana en què clavar els tacs.

Quin és el cos que li pot quedar a un rival quan veu celebrar un gol a Arxavin i aquest escalfa la graderia posant-se el dit a la boca reclamant silenci? Entenc, malgrat que de cap de les maneres ho justificaré mai, que un futbolista davant d'una acció com aquesta pateixi un sobreescalfament o un curtcircuit al cap. Quan un futbolista utilitza aquest tipus de comunicació no verbal per expressar-se al camp, ratllant de vegades la mala educació i d'altres cops jugant amb la sensibilitat del rival, s'exposa que les baixes passions en aquest esport es manifestin en forma de violència o d'actituds reprovables.


de baixada

Rooney, a la nevera. Wayne Rooney havia d'haver estat amb el seu equip dissabte passat per jugar allà on es va criar, al camp de l'Everton. Però el seu tècnic, que potser cada cop el veu més fora de Manchester que dins, li va donar un dia de festa. El motiu? Que un suposat embolic de faldilles mentre la seva dona estava en estat havia esdevingut material de primera per a l'afició de l'Everton, que ja preparava càntics per humiliar-lo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)