JUGA I CALLA
MARTÍ AYATS
La quadratura de la Pilota d'Or
La controvèrsia sempre serà un factor inherent als premis, tret de comptades ocasions. Si a més hi afegim que la Pilota d'Or és un premi individual per a un esportista que practica un esport d'equip, que es dóna al final de l'any natural i no de la temporada esportiva, que no té uns barems tangibles i que no tothom que vota ha vist en igualtat de condicions (numero de partits, etc.) tots els jugadors candidats, no es d'estranyar que l'elecció del millor jugador del món estigui gairebé sempre envoltada de tanta polèmica.
Per centrar-nos només en l'edició d'aquest 2010, val la pena focalitzar la reflexió sobre els factors esmentats. El primer és sobre la dificultat de donar un premi individual a un esport col·lectiu si no estableixes com a base per agafar-te una dada numèrica. Si no és així, tot queda en una nebulosa, en una indefinició on hi ha molts factors distorsionadors i resultats finals que són interpretats com a injustos. Ara bé, alguna vegada es produeix la quadratura del cercle. Concretament, ha passat en tres ocasions i una és la d'aquest any. Perquè per tercera vegada en la història que tres jugadors del mateix equip opten a guanyar el guardó. L'elecció de Xavi, Iniesta i Messi –igual que la de Van Basten, Gullit i Rijkaard, el 1988, i de Van Basten, Franco Baresi i Rijkkard, el 1989 – és un premi a un equip, a una filosofia de joc, en aquest cas del Barça i la selecció espanyola; en els altres dos, del Milan d'Arrigo Sacchi i de la selecció holandesa.
Respecte al fet que pesa més alhora d'emetre el vot per part de jugadors, entrenadors i periodistes, sembla clar que en any de mundial, com és el cas, aquest és decisiu. En els últims vint anys ha estat així. Al 1990 el va guanyar el capità de l'Alemanya campiona del món, Matthaus; al 1994, un dels màxims golejador de la fase final, Stòitxkov; al 1998, el campió i bigolejador francès en la final, Zidane; al 2002, el màxim golejador i campió, el brasiler Ronaldo, i al 2006, el capità de l'equip campió, l'italià Cannavaro. Per tant, la cosa ha d'estar entre Iniesta i Xavi, tot i que el millor és Messi. Apareix aquí la nebulosa de què parlàvem abans. L'últim punt que queda per repassar s'ha de formular en forma de pregunta: quantes de les persones que voten han vist tots els partits de lliga del Barça i de la selecció espanyola durant tot l'any i quantes han vist els partits del mundial i més concretament la final? Contestant aquestes qüestions tot fa pensar que el guanyador serà Andrés Iniesta. Tot i que no estaria gens malament, pe fer un reconeixement a un estil, a una filosofia, que hi hagués un triple empat i que els tres recollissin la Pilota d'Or flanquejats per tots els seus companys d'equip.