Opinió

A vegades no s'hi pot fer res

La seguretat dels pilots és radicalment superior, excepte quan hi ha un atropellament

Marco Simon­ce­lli va estar en el cen­tre de la con­trovèrsia durant la pri­mera mei­tat de la tem­po­rada perquè els rivals el tro­ba­ven massa agres­siu el seu pilo­tatge. En la meva opinió, també ho havia estat anys enrere Valen­tino Rossi –Sete Giber­nau i Casey Sto­ner en poden par­lar– i no ens vam esquinçar la roba. Però l'havien adver­tit que s'hi jugava el futur i Sic s'havia mode­rat, al preu d'uns resul­tats no tan espec­ta­cu­lars com a prin­cipi d'any. Havia obtin­gut el premi de con­ti­nuar dis­fru­tant d'una Honda de fàbrica per al 2012. No podrà perquè ahir va morir víctima d'unes cir­cumstàncies que no poden estar més allu­nya­des dels retrets que se li van fer.

L'esport del motor no para d'ele­var els seus estàndards de segu­re­tat. Cada cop hi ha menys cir­cuits en què s'hi facin grans pre­mis de F-1 i Moto GP. Les exigències són dife­rents, les motos odien els pia­nos i dema­nen esca­patòries més gene­ro­ses. Els cas­cos són, lite­ral­ment, a prova de bom­bes, però no ser­vei­xen de res si l'impacte és tan bru­tal que l'arrenca del cap del pilot. Ja fa temps que les gra­no­tes dels pilots con­te­nen àmplies pro­tec­ci­ons per a les arti­cu­la­ci­ons i la zona cer­vi­cal –aque­lla gepa que por­ten tots a dalt de l'esquena–i comen­cen a implan­tar-se les bos­ses de segu­re­tat infla­bles –simi­lars a les d'un air­bag de cotxe– en la mateixa gra­nota per pal·liar els efec­tes d'una cai­guda d'esquena.

Però res de tot això, res, atorga una pro­tecció fia­ble quan en una cai­guda hi ha un impacte con­tra una altra moto. Dai­jiro Kato va morir l'any 2003 a Suzuka després d'un impacte con­tra les pro­tec­ci­ons que li va par­tir en dos el casc. Avui, els cas­cos resis­tei­xen impac­tes equi­va­lents a una desac­ce­le­ració supe­rior a la que l'ana­to­mia humana pot supor­tar. Superat aquest repte, costa visu­a­lit­zar com pro­te­gir un pilot de l'impacte amb una altra moto. Un any enrere, Shoya Tomi­zawa, el pri­mer gua­nya­dor d'una cursa de Moto 2, va sucum­bir a les feri­des d'una cai­guda apa­rent­ment con­ven­ci­o­nal però que va resul­tar fatal perquè el cos del jove pilot japonès va que­dar a mitja pista i dues motos li van pas­sar per sobre. Aquí, el casc pot ser­vir, però la ves­ti­menta pro­te­geix el mínim i les hemorràgies inter­nes mar­quen el desen­llaç.

Amb les imat­ges de la cai­guda de Simon­ce­lli fres­ques a la retina, queda clar que hi ha molts punts en comú amb la mort de Tomi­zawa. En el cas de l'italià, la pèrdua del casc i l'enves­tida de Colin Edwards van for­mar una com­bi­nació letal. Sic va inten­tar evi­tar la cai­guda com fos i aquesta acti­tud com­pe­ti­tiva li va cos­tar la vida perquè en comp­tes de dei­xar-se anar de la moto i con­ti­nuar llis­cant cap a l'exte­rior del revolt, va cre­uar-se en el camí d'Edwards i Rossi. En el cas de Tomi­zawa es va al·legar com a fac­tor agreu­jant que la cate­go­ria de Moto 2 tenia cap a 40 pilots a la pista. Massa motos, es va dir. L'acci­dent de Simon­ce­lli ho des­men­teix (a Moto GP són 15 i gràcies) i abona la teo­ria de la fata­li­tat, que és tan incon­sis­tent com irre­ba­ti­ble.

Un últim detall: sovint posem èmfasi en les bata­lles en grup, cos a cos, en les cur­ses, com l'essència de la com­pe­tició. Con­vin­drem que també impli­quen les situ­a­ci­ons de risc més alt perquè la tra­jectòria impre­vista d'un rival és un fac­tor que no es pot con­tro­lar. Marc Márquez va tenir sort diven­dres de sor­tir gai­rebé il·lès d'una dura cai­guda con­tra l'asfalt, però tots sabem que es podria haver fet molt més mal en l'encalçament a Ratt­ha­park Wilai­rot una set­mana abans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)