Opinió

Quan deien que sobraven equips catalans

Un dels elements més negatius era que no existia un Real Madrid d'hoquei

La primavera vinent farà deu anys que la Federació Espanyola de Patinatge va presentar un estudi que havia encarregat a Esade sobre el present i el futur de l'hoquei sobre patins i què calia fer per fer-lo més mediàtic. Com que ja s'han completat deu temporades senceres de les competicions d'hoquei sobre patins i acaba de començar l'onzena és un bon moment per fer un cop d'ull per veure com han quedat les propostes que es van fer.

De les principals recomanacions que es van fer, l'única que és clar que ha funcionat és la de la marca. Que la divisió d'honor d'hoquei sobre patins és l'OK Lliga està ben assumit. A partir d'aquí, ben poca cosa. Es parlava de fer les porteries més grans, de pavellons més grans, d'aprofitar la rivalitat entre les poblacions, de jugar els divendres al vespre, de modernitzar els clubs... El més interessant, llavors, i encara més ara, és que segons l'estudi, calia prendre mesures perquè la gran majoria de les ciutats d'Espanya tinguessin un equip en la màxima categoria, encara que això suposés fer una “discriminació positiva” a favor de les comunitats autònomes on es practica menys aquest esport. D'aquesta manera, segons l'estudi, la lliga estaria menys vinculada a unes poques comunitats autònomes i els mitjans de comunicació estatals hi prestarien més atenció. O sigui que hi havia massa equips de Catalunya. Un dels elements més negatius era que no existia un Real Madrid d'hoquei i es recomanava que el Liceo de la Corunya es passés a anomenar Deportivo de la Corunya. Unes idees, val a dir, que coincidien força amb les del FC Barcelona, que en aquells anys va intentar ajudar diversos equips de fora de Catalunya cedint-los jugadors i entrenadors. La informació que va fer aquest diari sobre la presentació de l'estudi portava per títol: “Sobren equips catalans?”

La lliga de divisió d'honor que s'estava disputant (2001/02) quan es va presentar l'estudi la jugaven 16 equips. 12 de catalans més el Liceo, l'Alcobendas, el Tenerife i l'Areces asturià. Deu anys després, la lliga 2011/12 la juguen 14 equips, 12 de catalans més el Liceo i l'Alcoi. En aquestes 10 temporades, 18 equips catalans diferents han jugat l'OK Lliga i de fora de Catalunya, nou. València, Bilbao i Saragossa, algunes de les ciutats en què pensava l'estudi, continuen sense treure el nas en l'hoquei sobre patins. I la temporada passada van pujar a l'OK Lliga els equips de les poblacions de Maçanet de la Selva, Calafell i Santa Margarida i els Monjos, que entre totes tres no arriben als 40.000 habitants.

Algú dirà que cal temps per crear clubs, aficions, equips, entrenadors i jugadors. I és veritat, però deu anys no és prou temps? A l'estudi es deia que el projecte de millora s'hauria de fer en tres o quatre anys. Cada any es disputen quatre campionats d'Espanya de promoció, de júniors a alevins, categories de les quals surten els jugadors del futur. Dels 40 títols que s'han disputat en aquests deu anys, els clubs catalans n'han guanyat 35. Els altres han estat per al Liceo. Tot continua igual. Amb l'agreujant que el maig del 2002 la selecció espanyola era campiona del món (2001) i d'Europa (2000), títols que havia guanyat després de 12 i 15 anys sense fer-ho. Des de llavors, la selecció espanyola d'hoquei sobre patins ha guanyat quatre títols mundials i cinc títols europeus. I a Espanya l'hoquei sobre patins continua interessant-los només una setmana l'any, quan els jugadors catalans es posen la roja i els guanyen una copa. Sigui del món o d'Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)