I l'atletisme torna a Londres
Si hi ha un país que es pugui associar a l'atletisme, aquest és Anglaterra, o la Gran Bretanya, que cadascú ho digui com vulgui. Els anglesos, o britànics, van inventar, o si més no regular, molts esports, però de la mateixa manera que els van mostrar al món els van abandonar quan la resta d'Europa primer i la resta del món després els van anar adoptant. Una mica com si fossin déus, pensaven que si ells eren els millors, els que ho havien creat tot, per què havien de baixar a la Terra a enfrontar-se amb el mortals per guanyar títols, copes i campionats? La història del futbol és un clar exemple d'aquesta manera de pensar i de fer.
La història de l'atletisme, també. No per la falta de grans atletes britànics en el palmarès de les grans competicions, sinó per l'absència de ciutats britàniques en l'organització dels campionats del món o d'Europa. Divendres la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) va atorgar l'organització del campionat del món d'atletisme del 2017 a Londres. I què? Podria dir algú, que trobaria que és el més normal del món que la capital de la Gran Bretanya organitzi un mundial d'atletisme. Jo també penso que no seria una gran notícia que el mundial del 2017 es faci a Londres si no fos perquè mai fins ara Londres ha organitzat un campionat del món o d'Europa d'atletisme, ja sigui a l'aire lliure o en pista coberta. Mai. I el mundial, a l'aire lliure es disputa des del 1983, el de pista coberta des del 1987, l'europeu a l'aire lliure des del 1934 i el de pista coberta des del 1970. En total, s'han organitzat 77 campionats d'aquests tipus des del 1934 fins al 2011 i cap s'havia fet a Londres. A la capital anglesa només es va fer la copa del món –una competició per equips que és de segon nivell– del 1994. Penso que ningú considerarà que aquest sigui un fet normal. I si ampliem el radi a tota l'illa, només trobarem que Birmingham va organitzar el mundial indoor del 2003 i l'europeu indoor del 2007 i Glasgow l'europeu indoor del 1990. Poca cosa. Molt poca cosa per a tanta història.
I ara el mundial del 2017 es farà a Londres. Cinc anys després dels Jocs Olímpics del 2012. I tot va lligat i ben lligat. Sebastian Coe, una de les glòries més grans de l'atletisme mundial i anglès és el cap de l'organització dels Jocs de l'any vinent i quan acabi aquesta feina en vol una altra: la de president de la Federació Internacional d'Atletisme. Lamine Diack, president des del 1999, ja ha dit que no es presentarà a la reelecció el 2015 i tot fa pensar que la lluita per la successió estarà entre Coe i Sergei Bubka, tots dos vicepresidents. Londres va haver de renunciar en el seu dia al mundial del 2005 que ja tenia adjudicat, per falta de finançament. Després es va retirar de la lluita pel 2015 perquè no era clar que l'estadi del 2012 no fos enderrocat. Ara Coe ha salvat l'estadi, ha aconseguit el mundial del 2017 i ha agafat avantatge sobre Bubka. I l'atletisme que hi surt guanyant.