Opinió

La conclusió de l'1-3: “I have the ball”

En el clàssic de dissabte també es discutia si passar-se la pilota té sentit en el segle XXI

A l'última pregunta de la roda de premsa del clàssic de dissabte al Bernabeu, en anglès, Pep Guardiola va respondre: “I have the ball, I pass the ball, I have the ball, I pass the ball. We have the ball, we pass the ball.” Tinc la pilota, passo la pilota. Així va resumir l'entrenador del Barça la idea de futbol del seu equip. La idea que va fer que el seu equip remuntés un gol prematur i sobtat contra l'equip que té l'entrenador més especialista a no perdre mai quan cobra un gol d'avantatge i acabés convertint el rival en un equip sotmès i sense resposta a aquesta idea.

Oficialment, el futbol continua tenint sentit més enllà del resultat. Aquesta pot semblar una conclusió ingènua o fins i tot un punt grandiloqüent en la seva simplicitat. Però resulta que una idea com aquesta també estava en discussió en aquell partit. No era només un simple episodi més en la rivalitat futbolística entre el Barça i el Madrid, un punt d'inflexió en la lluita pel títol de lliga o una qüestió d'orgull entre dues institucions antagòniques. Era tot això, però també es discutia si passar-se la pilota té sentit en el futbol del segle XXI. Podríem resumir-ho en la dicotomia “guanyar o jugar”. El Madrid de Mourinho no hi està d'acord perquè només creu en guanyar. I el Barça de Guardiola tampoc no hi està d'acord perquè les fa compatibles simplement canviant-ne l'ordre i la conjunció: jugar i guanyar. Dissabte el Barça va demostrar que encara té més raó que el Madrid. Encara que a final d'aquesta temporada es podria donar la paradoxa que el Madrid guanyés la lliga i que el Barça hagués guanyat els dos clàssics evidenciant la superioritat de la seva proposta futbolística. Això, evidentment, eternitzaria la discussió. Hi ha una diferència més entre tots dos, però: el Madrid juga també per tenir raó i el Barça, no.

José Mourinho sempre ha presumit de dues coses: de ser un tècnic guanyador i de tenir la fórmula per guanyar. I quan els resultats l'han acompanyat, fins i tot s'ha atrevit a reivindicar el bon joc del seu equip de torn. De moment, a pesar del títol de copa del Rei de la temporada passada, la seva fama de guanyador està seriosament qüestionada pels seus enfrontaments amb el Barça. I la seva fórmula secreta continua sent un secret. Però perquè contra el Barça no funciona. Desposseït dels resultats, Mourinho queda despullat sense proposta futbolística.

El Barça, en canvi, manté el crèdit i el reconeixement mundial. Al segle en què l'evolució del futbol tendia a eliminar la passada per minimitzar el risc de perdre la pilota, Pep Guardiola l'ha multiplicat. A l'època en què el mig del camp es converteix en la primera protecció dels defenses, Guardiola ha convertit els defenses en els segons mitjos ofensius, després del porter. Tinc la pilota, passo la pilota, i guanyo el que diu que té la fórmula per guanyar. I el futbol respira alleujat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)