Opinió

Conte (blaugrana) de Nadal

En una època difícil per a la gent normal, hi havia en un lloc anomenat Catalunya un club de futbol que era feliç

Hi havia un vegada una època que no era la millor de totes. La gent s'havia d'estrènyer el cin­turó. Això, els que tenien sort i encara con­ser­va­ven la feina i no s'havien que­dat a l'atur. Els governs havien d'afron­tar una crisi en la qual no sabien com s'hi havien ficat i feien les mil i una per veure si se'n sor­tien. Al final es van ado­nar que qui manava de veri­tat era una cosa que van ano­me­nar Mer­cats i que aquesta cosa no era gaire amiga de la gent que es gua­nya la vida amb un sou, que eren les que patien més les con­seqüències d'aque­lla crisi.

En aquesta època difícil per a la gent nor­mal, en un lloc ano­me­nat Cata­lu­nya hi havia un club de fut­bol que era feliç. Arri­ba­ven les fes­tes de Nadal i el seu pre­si­dent feia balanç de l'últim any. Havia estat un any mera­vellós. Un altre. L'equip que donava sen­tit al club havia gua­nyat cinc com­pe­ti­ci­ons de les sis que havia dis­pu­tat en aquell any natu­ral. Només havia per­dut una final, en la pròrroga, i després d'haver fet una segona part mera­ve­llosa. Mirat amb pers­pec­tiva, sem­blava fins i tot lògic estadísti­ca­ment que l'equip hagués per­dut aquell par­tit con­tra el seu màxim rival, que havia estat el per­de­dor rei­te­ra­da­ment fins a sis vega­des més, i això sense comp­tar un 5-0 que havia tin­gut lloc dins l'ante­rior, un 29 de novem­bre. L'últim par­tit con­tra el màxim rival, a més, havia ser­vit per der­ro­tar-lo una vegada més a casa seva i amb una altra exhi­bició de fut­bol, i això que tenien coll avall que gua­nya­rien. I tot això i els altres títols l'equip els va acon­se­guir jugant a fut­bol d'una manera mera­ve­llosa que rebia elo­gis de tot el món, amb l'excepció que con­firma la regla de la ciu­tat del màxim rival, on el que expo­sava tota mena d'excu­ses i menys­preus era un entre­na­dor res­sen­tit.

En aque­lla vigília de Nadal el pre­si­dent va expres­sar el seu orgull per l'equip i pel seu entre­na­dor, que també dig­ni­fi­ca­ven el club amb un com­por­ta­ment humil i res­pectuós amb tot­hom. I també per l'èxit glo­bal que havia tin­gut durant aquell any el cen­tre de for­mació de fut­bo­lis­tes del club, on es fixa­ven els ulls de tot el món perquè no para­ven de sor­tir-ne fut­bo­lis­tes mera­ve­llo­sos. El pre­si­dent també es mos­trava satis­fet perquè la situ­ació econòmica del club s'estava recon­duint de manera satis­factòria, ja que els ingres­sos aug­men­ta­ven i les des­pe­ses esta­ven més con­tro­la­des. En el capítol de propòsits, el pre­si­dent es pro­po­sava man­te­nir les con­di­ci­ons perquè l'equip man­tingués la com­pe­ti­ti­vi­tat i l'entre­na­dor decidís con­ti­nuar més temps, tre­ba­llar per la pau social en el club, en què es man­te­nien “petits reduc­tes” de dis­crepància o enfron­ta­ment, i per poder inver­tir a reno­var el patri­moni amb vista als cin­quanta anys següents. La gent del club tenia motius per ser feliç.

I si hi ha un ense­nya­ment en aquest conte és que no és un conte, sinó una bonica rea­li­tat que feia que aquell con­text com­pli­cat i dur per a molts fos una mica més ama­ble. Que no és poc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)