Opinió

Mentre no renova, treballa pel futur

Afronta el repte més difícil des que és el tècnic: reforçar l'equip de manera estructural amb nois del planter

Encara que sigui només per raons cronològiques, la renovació de Pep Guardiola deu estar cada vegada més a prop, com alguns ho estan de l'atac de nervis si no dóna el sí de manera immediata. Les raons més o menys objectives que des de fora podem analitzar sembla que s'estan complint, tenint clar que guanyar tots els títols no és ni ha estat mai condició indispensable perquè Guardiola prengui la decisió de continuar. De fet, el punt de partida lògic hauria de ser que Guardiola treballa sense data de caducitat i que, en qualsevol cas, el que fa cada temporada és analitzar si hi ha raons per les quals sigui millor que no continuï. El millor per a l'equip, òbviament, perquè a aquestes altures ja hauria d'estar clar que el millor per a ell seria haver signat abans per molts anys o fer-ho ara perquè té l'oferiment per fer-ho. Faci el que faci, serà el millor per al Barça, ja que aquesta és la seva unitat de mesura, com el va aconsellar sàviament Evarist Murtra. La mateixa lògica prèvia s'hauria d'aplicar a quan ho farà, a quan comunicarà la seva decisió. En el millor moment per al club. “No deixaré penjat el Barça”, va dir una de les últimes vegades que va haver de respondre preguntes sobre la seva renovació.

Altres indicis que apunten a un sí en un moment no gaire llunyà és que Andoni Zubizarreta va dir la setmana passada que el tècnic estava participant activament en la planificació de la pròxima temporada. I en la mateixa línia, Guardiola mateix va dir a Leverkusen que els joves que integraven la banqueta contra l'equip local havien de tenir cada vegada més participació aquesta temporada i la que ve. Això, és clar, no garanteix que es quedi, només que la planificació esportiva segueix la línia marcada, ja sigui amb ell a la banqueta o amb un altre. Sigui com sigui, està afrontant el repte més difícil des que està al Barça: la transició que suposa alimentar l'equip de reforços provinents del planter. Fer-ho de manera estructural: culminar el procés de creure en la Masia convertint-la en la proveïdora preferent de reforços. Guardiola pensa en això. No pensa en els resultats ni en els títols. Sap que aquest és el millor triomf que pot aconseguir durant el seu pas pel club com a entrenador. Si pensa en els resultats i en els títols és perquè sap que són el context per fer que el model esportiu del club es consolidi més enllà d'ell com a entrenador i de tots els que puguin venir després d'ell. Després de les costoses adquisicions d'Alexis i Cesc l'estiu passat i amb Neymar en un horitzó a mitjà termini, la pròxima onada de reforços provindrà de la Masia.

Segurament el que li falta saber del tot és si el nucli dur del primer equip està prou fresc i fort per sostenir aquesta transició. I si ell mateix té aquesta frescor i aquesta força necessaris. Finalment, no pretén que la seva renovació sigui un revulsiu, malgrat que sap que ho serà. Sigui quin sigui el moment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)