Opinió

Tothom recordarà el segon

En un ambient tan sospitós com hipòcritament cordial, Khrusxov va emplaçar el jove i vital Kennedy a una cursa de 100 metres

L'acció se situa en plena guerra freda i, ja se sap, en un món de bons o dolents en què les vari­a­ci­ons són indis­so­lu­bles al fet segons qui l'expli­qui. En aquest cas, a Rússia situen la trama de l'acu­dit a Mos­cou, i expli­quen que un dia JF Ken­nedy va visi­tar el màxim man­da­tari de l'imperi ver­mell, Nikita Khrus­xov. L'ambi­ent era tan sos­pitós com hipòcri­ta­ment cor­dial, natu­ral­ment, i el vell Khrus­xov va emplaçar el jove i vital Ken­nedy a un des­a­fi­a­ment: una cursa de 100 metres entre tots dos. Amb reser­ves, el líder nord-ame­ricà va accep­tar-lo, no sense expres­sar la seva incre­du­li­tat. “Què diran demà els dia­ris si el der­roto?” “No es pre­o­cupi i corri”, es veu que va con­tes­tar-li, con­vençut, Khrus­xov. La cursa no va tenir emoció i Ken­nedy va cre­uar pri­mer la línia de meta. Clara­ment. L'endemà el Pravda, pon­ti­fi­ca­dor, titu­lava: “Nou tri­omf de l'home soviètic con­tra l'imperi capi­ta­lista: Khrus­xov, segon; Ken­nedy, penúltim.”

L'esport és ple de sentències que ver­te­bren el seu soroll. Es diu que “el segon és el pri­mer dels per­de­dors” o que “del segon mai ningú no s'en recorda”. En la dar­rera final de l'Euro­lliga de bàsquet, amb el CSKA de Mos­cou com a pro­ta­go­nista, s'hi ade­qua la pri­mera for­mu­lació. Però en cap cas la segona, perquè, pot­ser com mai abans, d'aquí a uns anys d'aquest segon tot­hom en tindrà memòria.

De les escas­ses referències que la tele­visió russa va mos­trar l'endemà de la des­feta, tres imat­ges van repe­tir-se: la cis­te­lla final de Prin­te­zis, un temps mort quan el CSKA atro­pe­llava l'Olym­piacòs en què es veien alguns juga­dors rus­sos riure, i Andrei Vatu­tin, en decla­ra­ci­ons post­par­tit: “La com­passió és gratuïta, però l'enveja te l'has de gua­nyar”, recor­dava el pre­si­dent del club de l'exèrcit, aga­fant-se a una frase feta de l'ima­gi­nari rus. Es poden dir mol­tes coses després de la cis­te­lla de Prin­te­zis, però la causa de l'ines­pe­rat títol grec va ser la no-victòria del CSKA. Un equip que ha tei­xit una tem­po­rada des d'una supe­ri­o­ri­tat física insul­tant que l'ha fet pas­sar per sobre dels rivals sense neces­si­tat de tenir un segon base o, pel mateix fet, que va arri­bar al seu pri­mer (i únic) final ajus­tat sense haver sabut for­jar el rol de l'home exe­cu­tor, d'aquell que se la juga en la dar­rera pos­sessió perquè tot­hom, ell i com­panys, hi con­fien. No hi ha tem­po­ra­des per­fec­tes, i fins i tot les obres apa­rent­ment més acon­se­gui­des tenen tares.

Les cir­cumstàncies van pro­cu­rar-me un ves­pre ino­bli­da­ble, aquell diu­menge 13 de maig. Amb la com­pa­nyia de Iuri Serguèievitx Ars­ta­nov, de 71 anys i mem­bre els últims deu anys del govern de la regió de Penza –a uns 650 quilòmetres al sud-est de Mos­cou–, ens dis­posàvem a gau­dir de l'esport. Pri­mer, a les set de la tarda, amb un par­tit del mun­dial d'hoquei sobre gel entre Rússia i Txèquia –2-0, fàcil; un dia a l'ofi­cina per a Evgeni Malkin i com­pa­nyia, que van acon­se­guir una set­mana després el títol sig­nant un cam­pi­o­nat per­fecte, amb deu victòries en deu par­tits–. Després, a les deu, amb la final de l'Euro­lliga de bàsquet entre el CSKA i l'Olym­piacòs. La sor­presa va ser que, en comp­tes del par­tit pro­gra­mat, el canal que havia de retrans­me­tre'l en obert va pas­sar en directe el Màlaga-Spor­ting de la dar­rera jor­nada de la lliga espa­nyola de fut­bol. Una prova més –la defi­ni­tiva– que el bàsquet és l'esport número XX a Rússia.

Amb aque­lla resig­nació pròpia del poble eslau Iuri Serguèievitx va anar a repo­sar sense dir res, i no va ser fins l'endemà que va par­lar-ne, del fet. “No s'indigni ni s'estra­nyi –em deia Iuri Serguèievitx–. Això sem­pre ha anat així, aquí. Ells ja sabien el desen­llaç de la final i van deci­dir que no calia mos­trar-ho.” Ho deia som­ri­ent, evo­cant inte­ri­or­ment l'acu­dit dels 100 metres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.