Opinió

Un esforç de comprensió

Piqué no ha de compartir el desig que
la selecció espanyola perdi. Tan sols ha d'entendre per què existeix

Gerard Piqué diu que no entén com hi ha cata­lans que volen que perdi la selecció espa­nyola. Em sem­bla que sí que ho entén, perquè coneix el seu país. Pot­ser és que en comp­tes de dir que no ho entén volia dir que no ho com­par­teix.

Però per si de veri­tat no s'ho explica, no està de més recor­dar que la selecció espa­nyola repre­senta l'estat que ens nega l'expressió com a poble. L'estat que com­bat –sovint amb mètodes incon­fes­sa­bles– tot intent mig reei­xit de qual­se­vol fede­ració cata­lana per ser reco­ne­guda. És l'estat que tor­pe­dina tot intent d'orga­nit­zar tor­ne­jos amb presència cata­lana. Que s'apro­pia dels espor­tis­tes for­mats aquí sense fer-ne el més mínim reco­nei­xe­ment. L'estat que ens espo­lia cada any milers de mili­ons d'euros dels nos­tres impos­tos, ens en retorna una quan­ti­tat ínfima incom­plint les seves pròpies lleis, ens esca­nya econòmica­ment fins que ens obliga a dema­nar-los diners (sí, aquells que hem enviat i no ens han tor­nat) i a pagar-ne interes­sos. L'estat que con­necta amb França l'alta velo­ci­tat amb 21 anys de retard, que té totes les car­re­te­res naci­o­nals des­do­bla­des excepte la que tra­vessa Cata­lu­nya i que casu­al­ment és la que té més trànsit i comu­nica amb Europa, que vol fer pas­sar el cor­re­dor del Medi­ter­rani per Madrid. L'estat de Gürtel, Bárce­nas, Urdan­ga­rin i Corinna. Del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, dels ERO anda­lu­sos, de Bankia, del deliri ruïnós del Madrid olímpic, dels aero­ports sense avi­ons, de Terra Mítica i de la sub­venció cli­en­te­lista infi­nita... Són raons de pes per no desit­jar la victòria de les seves selec­ci­ons. Que esti­guin ple­nes de cata­lans o de juga­dors del Barça només és un ele­ment afe­git que mor­ti­fica.

Dir el que ha dit Gerard Piqué no té el mateix sen­tit avui que fa 25 anys. Ara, la relació amb Espa­nya és insos­te­ni­ble. L'esport és més símbol polític que mai i sem­pre és uti­lit­zat en una direcció. Cata­lu­nya no pot cana­lit­zar posi­ti­va­ment els seus sen­ti­ments perquè no té una selecció que la repre­senti i passa a exer­cir la resistència con­tra qui li impe­deix afir­mar-se. A Piqué no li dema­nem que ho com­par­teixi. Ens con­for­mem que s'estalviï de dir que no ho entén.

El 10 de juliol del 2010 un milió de cata­lans va sor­tir al car­rer per repu­diar la sentència que revo­cava la volun­tat del poble català de tenir un nou esta­tut. Segur que entre aquest milió hi havia uns quants dels amics de Gerard Piqué. És pos­si­ble que l'endemà tor­nes­sin a sor­tir a cele­brar el tri­omf de la selecció espa­nyola en el mun­dial de Sud-àfrica. I és molt pro­ba­ble que l'Onze de Setem­bre de l'any pas­sat tor­nes­sin a for­mar part de la marea humana més ingent que s'ha vist mai, que dema­nava un estat propi. I amb l'estat, selec­ci­ons espor­ti­ves. Són les con­tra­dic­ci­ons d'un país que no s'ha nor­ma­lit­zat.

S'entén que Piqué jugui amb Espa­nya perquè si no ho fa, no té selecció que l'acu­lli. Per això, als que fem un esforç en aquest sen­tit ens costa enten­dre que Gerard Piqué hagi cai­gut en el parany de fer el joc als que no tole­ren la diferència i li volen mal quan exer­ceix de català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.