Opinió

Els laboratoris també són castigats

L'AMA, tres cops a l'any, envia mitja dotzena de mostres trampa als laboratoris

El laboratori Ladetec de Rio de Janeiro ha perdut l'acreditació que tenia de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) per fer anàlisis relacionades amb el dopatge. L'AMA va comunicar dimarts que revocava l'acreditació del laboratori –el 9 d'agost l'havia suspès–, tot i que aquest té 21 dies per apel·lar al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS) per intentar anul·lar la decisió de l'organisme que s'encarrega del dopatge en l'esport en l'àmbit internacional. El laboratori de Rio de Janeiro ja havia estat suspès durant sis mesos el gener del 2012, tot i que en aquella ocasió només va ser per fer anàlisis amb un mètode en concret. Ara no pot fer res de res.

Si sempre és greu que un laboratori que s'encarregava de fer anàlisis de les mostres preses als esportistes sigui suspès, encara ho és més en el cas de tractar-se del laboratori de la ciutat on es disputarà la propera edició dels Jocs Olímpics (2016) i que serà una de les seus de la propera copa del món de futbol (2014). L'AMA afirma que la revocació de l'acreditació del laboratori brasiler és perquè no compleix amb els requisits –un estàndard internacional (SIL)– que es demanen a tots els laboratoris amb els quals treballen.

El de Rio de Janeiro és un dels 33 laboratoris que l'AMA tenia acreditats arreu del món en aquest 2013 per treballar amb les diverses federacions esportives i organismes de lluita contra el dopatge. Entre aquests laboratoris hi ha els de Barcelona i Madrid. El de la capital espanyola va rebre una suspensió per un període màxim de tres mesos el 21 de desembre de 2012 a causa d'una errada que es va cometre en l'anàlisi d'una mostra. El laboratori madrileny va recuperar l'acreditació el 6 de febrer de 2013, un cop tot el personal va fer un curs de formació i va passar una auditoria externa.

La seu olímpica del 2016 i una de les aspirants a la seu del 2020, doncs, ha tingut problemes amb els seus laboratoris. De les altres dues aspirants, Tòquio i Istanbul, només la capital japonesa té un laboratori acreditat per l'AMA. I, a més, és un dels que té millor fama. A Istanbul no hi ha hagut mai cap laboratori acreditat. N'hi va haver un a Ankara, que va ser suspès el 2009, va recuperar l'acreditació posteriorment i la va perdre de manera definitiva el juny del 2011.

Que els laboratoris treballin bé és vital per tenir la seguretat que les anàlisis de les mostres són correctes i, per tant, les sancions que se'n poden derivar, justes. Per això l'AMA, tres cops a l'any, envia mitja dotzena de mostres trampa als laboratoris, de les quals ja sap quins resultats han de donar, per veure si se segueixen els mètodes d'anàlisi correctes. En els últims anys, els laboratoris de Tunísia, Tailàndia, Colòmbia i Malàisia, a més dels casos ja esmentats de Madrid, Ankara i Rio de Janeiro, han estat suspesos en algun moment per irregularitats. Els de Tunísia, Turquia i Malàisia ja no treballen amb l'Agència Mundial Antidopatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)