El rugbi com a exemple d'igualtat
d'un àrbitre homosexual?
Aquest dissabte proppassat, la catedral del rugbi gal·lès ha estat l'escenari d'un espectacle diferent al que brinda regularment amb la pilota ovalada de protagonista. Rihanna, Bruce Springsteen o Christina Aguilera són alguns dels artistes de primer nivell mundial que han inclòs el Millenium Stadium de Cardiff en les seves gires d'enguany, però, el 31 d'agost, el protagonisme va ser per al Mardi Gras, el festival anual per la diversitat i la igualtat de la comunitat LGBT gal·lesa, que per primer cop va abandonar la seva localització habitual, el veí Copper's Field.
Segurament, en aquests moments de la civilització, no sorprendria a ningú que un esdeveniment similar tingués lloc al Camp Nou, per exemple, però potser sí que hauríem de prendre nota i aprendre del nivell de compromís de l'esport gal·lès amb la comunitat LGBT del seu país. D'entrada, la federació gal·lesa de rugbi, propietària de l'estadi, va bolcar-se de ple amb els actes programats, que van incloure una zona de rugbi on es van organitzar jocs i activitats per atraure la comunitat LGBT a l'esport. Més de 20.000 persones van gaudir de valent amb la programació de música en directe, atraccions de fira, un cabaret a l'aire lliure i fins i tot una zona d'activitats familiars.
El compromís del rugbi amb la igualtat i la diversitat no és nou. De fet, un dels padrins del Mardi Gras de dissabte passat va ser Nigel Owen, un dels àrbitres més destacats del rugbi europeu, habitual de partits internacionals, incloent-hi la copa d'Europa i els mundials de l'especialitat.
Owens va fer pública la seva homosexualitat el 2007 i res no va canviar en el desenvolupament de la seva carrera professional, la qual cosa diu molt del nivell de maduresa del rugbi. Les reaccions a la sortida de l'armari de Owen van ser en general positives i no es van registrar actes d'homofòbia en cap dels partits que ha arbitrat des d'aleshores. Owen és també una estrella de la televisió, ja que presenta el programa esportiu Jonathan al costat del mític exjugador Jonathan Davies, una de les tertúlies televisives més populars de la televisió en llengua gal·lesa.
Estan el futbol i altres esports massius preparats per a aquests nivells de normalitat? Com reaccionarien les aficions dels diferents equips davant un àrbitre obertament homosexual? Estan les diferents federacions estatals, la UEFA i la FIFA preparades per fer un pas en favor de la igualtat i la diversitat com el que acaba de fer la federació gal·lesa de rugbi?
Malauradament, la discriminació i les fòbies a la diferència encara són ben presents en molts àmbits de la nostra societat, no només en el terreny de l'esport. Encara cal molta pedagogia i molts gestos positius com el del rugbi gal·lès, que el passat dissabte va donar un exemple a tot el món.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024