Opinió

De Mèxic 86 al Brasil 14

La selecció belga, que ha viscut en la grisor en l'última dècada, disposa d'un equip ple de talent i amb un potencial immens per revalidar la seva millor època

Una samarreta vermella amb la inscripció “México 86” i unes perruques negres estarrufades. Aquestes són les dues icones –que ben segur es veuran divendres al Hampden Park de Glasgow– amb les quals s'identifica la il·lusió dels aficionats belgues de tornar a una fase final del mundial després de dotze anys i de fer-hi un paper brillant. Això és el que reivindiquen i recorden amb les samarretes, la millor classificació obtinguda en un mundial, quan va quedar quarta a Mèxic gràcies a un gran equip integrat per jugadors com ara Scifo, Ceulemans, Pfaff, Gerets i Van der Elst. La perruca és en honor del flamant fitxatge del Manchester United, Marouane Fellaini, un migcampista complet que domina a la perfecció el registre defensiu, que va bé de cap (1,94 cm) i que té una gran capacitat per incorporar-se a l'atac. Ell és un dels puntals d'una selecció que durant una dècada llarga ha viscut en la mateixa grisor que la del seu campionat, que no ha pogut retenir els joves talents. Però ha estat aquesta fugida prematura de jugadors la que ha permès a Bèlgica tenir ara mateix un equip ple de talent, amb jugadors que han crescut en campionats tan exigents com la Premier. La travessia pel desert va començar el 2002 amb l'última presència en la fase final d'un mundial i ara, per fi, sembla que ja veu l'aigua de l'oasi del Brasil 2014. Els lidera el seleccionador Mark Wilmots, excapità belga, amb experiència mundialista com a jugador i que ha format un bloc amb poques fissures en l'aspecte defensiu i infinitat de recursos ofensius, entre els quals destaca el contraatac, tal com es va veure en el partit de classificació contra Sèrbia a Belgrad (0-3).

El dos referents de l'equip belga són el capità i central del Manchester City Kompany (27 anys) i el mitja punta del Chelsea Hazard (22), que ha iniciat la temporada a un nivell altíssim. La porteria és a les mans d'un dels millors porters del moment, Courtois (21), de l'Atlético de Madrid, i hi ha un suplent de nivell, Mignolet (Liverpool, 25 anys); a la línia defensiva, Vermaelen (Arsenal, 27) fa parella amb Kompany al centre (cap dels dos, però, podrà jugar divendres contra Escòcia per lesió), mentre que el lateral esquerre és per a Vertonghen (26 anys, Tottenham) i al dret s'alternen Alderweireld (Atlético de Madrid, 24) i Gillet, un migcampista de 29 anys de l'Anderlecht reconvertit. Al mig del camp, en un onze tipus, hi trobem Witsel (Zenit de Sant Petersburg, 24 anys) i De Bruyne (Chelsea, 22) que acompanyen Fellaini. Com a mitja punta per la dreta hi ha Mertens (Nàpols, 25 anys) i a la punta d'atac, Benteke (Aston Villa, 22) o Lukaku (Chelsea, 20). A més, Wilmots, disposa de recanvis com ara Van Buyten (Bayern, 35) i Van Damme (Standard, 29), en defensa; Defour (Porto, 25) i Chadli (Tottenham, 24), al mig del camp, i Mirallas (Everton, 25 anys).

Aquest grup permet als aficionats pensar a classificar-se per al Brasil (l'equip va primer del grup de classificació) i en la possibilitat d'oferir unes prestacions en la fase final que els permetin desterrar la nostàlgia en la qual viuen immersos des de fa vint-i-set anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)