El València i el Barça, junts
de la República guanyats pel Barça i
el Llevant
El president del València quan es va produir la revolta dels militars feixistes el 1936 era Josep Rodríguez Tortajada. Va ser un ferm valencianista que defensava la identitat del seu poble i féu moltes passes perquè el València i el Barça anessin a una, a la lliga Mediterrània, l'equivalent de la lliga actual i oficial, i la copa, de la República, és clar, que van guanyar el Barça i el Llevant respectivament.
Un decret franquista en vigor, sí, ho han llegit bé en vigor, no ho reconeix. S'imaginen un títol oficial republicà reconegut pel PP o el PSOE al Barça o el Llevant? Deixem-ho; ja arribarà el seu moment.
El club valencià va passar a mans dels seus treballadors, fonamentalment de la UGT, però va continuar actuant com van fer els grans clubs, que no tenien el front a tocar, posant-se al servei de la República. Partits amistosos, actuacions per molts llocs, combinats i reforç a equips més petits, etc. Un saber rigorós que tenim gràcies a Vicent Sampedro i Camil Torres.
Tot això acompanyat des del seu càrrec de regidor de l'Ajuntament de València de la voluntat de trencar allunyaments ideològics entre valencians i catalans potenciats per provincians majordoms de Madrid.
A més d'aquesta tasca d'apropament, va aconseguir salvar la vida de no pas poques persones, va ajudar tota mena de gent i va rebre com a premi, quan va triomfar el franquisme sanguinari, una condemna a mort que li fou commutada pels avals que va rebre de persones que gràcies a ell van poder evitar els pitjors averanys a causa de la revolució i la guerra. Cal fugir dels tòpics; és temps d'interès i sentit comú. Ara, a València, tothom que no és ruc, o corrupte, sap que ens hem de posar d'acord a partir de l'esperit Rodríguez Tortajada.