Opinió

La faula del canvi climàtic

La idea de Jordi Hereu de fer uns Jocs Olímpics d'hivern no tan sols era enverinada, sinó que ha contagiat els seus rivals polítics a l'Ajuntament

En el Pla estratègic de turisme de Cata­lu­nya 2013-2016 i Direc­trius naci­o­nals de turisme 2020 de la Gene­ra­li­tat es con­si­dera que un dels fac­tors favo­ra­bles per a aquest sec­tor en els pro­pers anys serà el canvi climàtic. Cito tex­tu­al­ment: “L'incre­ment de les tem­pe­ra­tu­res pot supo­sar una extensió de la tem­po­rada per al turisme de sol i platja.” És igual que els eco­sis­te­mes se'n vagin a can Pis­traus, que cada vegada plo­gui menys i que els nos­tres rius i cul­tius peri­llin a curt, mitjà i llarg ter­mini. Vin­dran més turis­tes! Això és el que compta. I aquest mateix país que es pre­para per ser la nova Flo­rida euro­pea (o Tunísia, si man­te­nim l'actual pro­jecció econòmica) pretén fer uns Jocs Olímpics d'hivern el 2022! Aquesta és una anècdota per il·lus­trar sim­ple­ment la meva abso­luta per­ple­xi­tat atesa la inca­pa­ci­tat que hi ha hagut fins ara per fre­nar l'última idea de Jordi Hereu, una herència tan enve­ri­nada com con­ta­gi­osa, pel que s'ha vist poste­ri­or­ment.

Amb el canvi polític sem­blava sen­zill endreçar-ho tot en una car­peta i arxi­var-ho, però no. A Xavier Trias li va fer gràcia la cosa olímpica i ho va ven­dre com un gran impuls per als Piri­neus, sense tenir en compte que més enllà de les infra­es­truc­tu­res que puguin aixe­car no podran (i menys el 2022, el 2026 o el 2030) asse­gu­rar amb un cent per cent de fia­bi­li­tat que tin­dran neu natu­ral a les seves pis­tes.

La jugada que va anun­ciar fa unes set­ma­nes de fer un referèndum perquè la gent deci­deixi sem­blava el pri­mer pas per girar full (ara en diuen pan­ta­lla) d'aquest mal­son olímpic, sobre­tot després de l'experiència de Madrid.

Des de l'Ajun­ta­ment, amb tot, con­ti­nuen insis­tint en la bon­dat del pro­jecte. Fa uns dies, des d'El Periódico, amb fil directe amb el con­sis­tori, es pre­ci­sava que els Jocs només cos­ta­rien 2.535 mili­ons, que l'impacte directe podria ser d'uns 9.400 mili­ons si Bar­ce­lona-Piri­neus sortís esco­llida i que es gene­ra­rien més de 80.000 llocs de tre­ball. Aquests comp­tes de la lle­tera ja els conei­xem prou bé. Madrid ha estat la riota del món mun­dial des de prin­cipi de segle. El càntir se'ls va tren­car tres vega­des, una cosa impen­sa­ble per l'autor de la faula, que amb la seva història pre­te­nia com­ba­tre els deli­ris de gran­desa per­so­nals i col·lec­tius. Només la pos­si­bi­li­tat que en algun des­patx de la capi­tal cata­lana algú esti­gui fent aquest tipus de pro­pa­ganda m'esgar­rifa. Una cosa són les uto­pies, tan necessàries com el pa que men­gem, i l'altra, els dis­ba­rats que cos­ten diners i per­ju­di­quen la pròpia repu­tació.

Que els alcal­des de la Cer­da­nya somiïn –com ho fem tots– que una pluja de mili­ons els solu­ci­o­narà tots els seus pro­ble­mes endèmics és ben legítim, però és perillós con­ti­nuar ali­men­tant aquesta baja­nada, amb perdó pels que hi cre­uen cega­ment. Per man­te­nir tota aquesta roda en marxa, a més, neces­si­tes forçosa­ment tenir el Comitè Olímpic Espa­nyol i l'Estat espa­nyol al teu cos­tat. Sem­bla una broma de mal gust. Si fos Xavier Trias no m'agra­da­ria anar a pido­lar a la Madrid del PP just en aquest moment. Cristóbal Mon­toro ens espera amb aque­lla cara de xucla­dor de sang amb qui és impos­si­ble nego­ciar sense sen­tir una tre­mo­lor a les cames.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)