Opinió

‘Running slow'

Em sembla anodí que alguns converteixin córrer en un vertigen sense sentit

De la mateixa manera que hi ha un movi­ment slow per al men­jar, per a les ciu­tats i per a la pro­ducció d'ali­ments, seria hora que apa­regués un run­ning slow. Un pren­dre's amb calma córrer, això que ara en diuen run­ning i que abans n'havien dit fúting. No em mirin així, perquè no és gens estrany el que dic. Les paròdies tele­vi­si­ves que dar­re­ra­ment apa­rei­xen sobre el run­ning m'han fet pen­sar en la meva pròpia experiència com a cor­re­dora popu­lar. Molt popu­lar.

Fa uns sis anys que corro amb regu­la­ri­tat. En aquest temps, no he fet, encara, cap marató ni cap ultra­trail. Aquí em volia atu­rar. No des­carto inten­tar algun dia una cursa d'aques­tes més grans. Però observo amb certa per­ple­xi­tat com d'emba­lat va el boom del córrer. Tan emba­lat que pot­ser es des­vir­tua la gràcia de córrer, com es devia des­vir­tuar, al seu moment, quan hi va haver el boom de les moun­tain bike, la gràcia d'anar en bici.

Ara la moda del run­ning incor­pora, com a bona moda, totes les dis­fres­ses que es posen alguns per córrer. També incor­pora un gava­dal de lemes faci­lets i galli­na­cis sobre la superació per­so­nal, la lluita con­tra un mateix i les fites uni­ver­sals. No tot­hom ha de fer, ni pot fer de Kilian Jor­net. Ni tot­hom ha de fer ni pot fer, d'un dia per l'altre, grans mar­ques i grans cur­ses tren­ca­ca­mes i abis­mals de dies i dies. En aquest boom, en aquests sis anys que fa que corro, una mitja marató ha pas­sat a sem­blar xava­lla. I en canvi, és bo no obli­dar que una mitja marató ja és un sobre­es­forç per al qual cal estar pre­pa­rat i a punt.

No cri­tico les fites ni la il·lusió per arri­bar-hi, ni tam­poc les grans cur­ses en parat­ges emba­da­li­dors. El que em sem­bla insuls i teme­rari és que alguns con­ver­tei­xin córrer en un ver­ti­gen sense sen­tit, d'anar al límit sense tre­pit­jar els pas­sos pre­vis. És anodí que alguns optin per tor­tu­rar-se en una acce­le­ració, per posar-se, en cinc segons, de 0 a 298 quilòmetres per hora. Com qui tor­tura el cos sor­tint fins a la mati­nada set dies seguits. No entenc que algú que avui fa la seva pri­mera cursa de 10 quilòmetres, en mig any ja faci una marató. No entenc que algú que mai ha fet esport després es rebenti com un xalat. Córrer no necessària­ment ha de ser fer una ultra­trail ni tan sols una cursa de com­pe­tició.

A mi la fita d'una cursa m'ha ser­vit per man­te­nir el ritme: ras i curt, quan fa fred o vent, sor­tir a córrer em faria man­dra si no fos per la cursa a l'horitzó. Però és bo no des­cui­dar-se del gaudi que és, en si mateix, fer exer­cici, aquest o un altre, del bé que fa al cos i al cap, de la sen­sació de fer cau i net. Corre o fes un altre esport, però et tro­baràs millor si et bellu­gues. També si bellu­gues el cer­vell. Al febrer faré una mitja marató i, en el meu petit museu de fites ínti­mes, ja s'activa l'èpica per­so­nal. Però la degus­tació de sen­sa­ci­ons superarà, de llarg, qual­se­vol marca d'estar per casa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.