Opinió

De la ‘butxaca enorme' a l'ull de falcó

L'enginyer John Brodie va crear les xarxes de porteria el 1889, la primera aposta tecnològica per evitar
les disputes pels gols fantasmes

L'Arse­nal-Chel­sea d'abans-d'ahir, que va aca­bar sense gols, va ofe­rir una imatge, un detall de la versió ara-amb-vull-fer-el-graciós de Mou­rinho. El tècnic por­tuguès, després d'un xut de Lam­pard que va tocar el tra­ves­ser i va botar clara­ment fora més d'un metre, va recla­mar si podien posar als vide­o­mar­ca­dors la repe­tició pel sis­tema d'ull de falcó, per com­pro­var si la pilota havia entrat. Va rema­tar la broma amb un gest explícit que sig­ni­fica: llàstima!, quan li van dir que no. La implan­tació d'aquest sis­tema de càmeres i d'un pro­grama informàtic, que per­met saber si una pilota ha tras­pas­sat o no la línia de gol en pocs segons, és una inno­vació que s'ha d'agrair a la Pre­mier Lea­gue (ja s'uti­lit­zava en el cri­quet i el ten­nis) per la capa­ci­tat de cla­ri­fi­cació que té i per evi­tar una eterna polèmica sobre si la pilota ha entrat o no i que s'arros­sega des dels orígens del fut­bol.

De fet, a final del segle XIX, les dis­cus­si­ons sobre si una pilota havia entrat o no eren molt més freqüents, ja que fins al 1863 la por­te­ria només estava for­mada per dos pals sepa­rats per 7,32 metres. El 1863 es va incor­po­rar una cinta a una altura de 2,44 metres que els unia. I no va ser fins al 1882 que es va ofi­ci­a­lit­zar el tra­ves­ser. No era fàcil dis­cer­nir si la pilota havia entrat o no. Si a això hi afe­gim que mol­tes vega­des el públic es posava just al dar­rere de la línia de gol i se n'evi­tava algun, es gene­ra­ven dis­cus­si­ons que aca­ba­ven en bara­lles i dis­tur­bis, entre els com­po­nents dels dos equips. Una d'aques­tes bara­lles es va pro­duir el 26 d'octu­bre del 1889, en el par­tit entre l'Ever­ton i l'Accring­ton, a Goo­di­son Park, Liver­pool. El par­tit va aca­bar amb empat (2-2), però els locals van recla­mar que un gol havia entrat, però no se'ls va con­ce­dir. L'inci­dent va aixe­car pol­se­guera encara una set­mana després amb arti­cles al diari Liver­pool Echo. Un dels espec­ta­dors d'aquell par­tit era John Ale­xan­der Bro­die (1858-1934), un engi­nyer civil i afi­ci­o­nat de l'Ever­ton, que pocs dies després sol·lici­tava la patent de la seva idea: la cre­ació d'una “but­xaca enorme”, feta de xarxa o altres mate­ri­als, fixada als pals i al tra­ves­ser, que retingués les pilo­tes que havien entrat. En el seu pro­jecte, al qual se li va con­ce­dir la patent el 1890, pro­po­sava que a la xarxa si pen­ges­sin esque­lle­rincs o cam­pa­nes, per tenir un avís sonor en cas de gol.

Se'n van fer diver­ses pro­ves, totes reei­xi­des, i hi ha diver­ses ver­si­ons sobre quin va ser el pri­mer par­tit que es va dis­pu­tar amb les xar­xes a la por­te­ria. Unes asse­nya­len que va ser en un enfron­ta­ment entre el Not­ting­ham Forest i el Bol­ton Wan­de­rers el Cap d'Any del 1891, men­tre que altres el situen també el gener del mateix any, però en un par­tit per selec­ci­o­nar juga­dors, entre les zones nord i sud del país, també jugat al Town Ground de Not­ting­ham. En aquesta versió es des­taca com a pri­mer juga­dor que va mar­car un gol en una por­te­ria amb xarxa Fred Geary, juga­dor de l'Ever­ton, el mateix equip del qual Bro­die era segui­dor. La inno­vació tec­nològica pro­po­sada per Bro­die va reei­xir, se'n va regu­la­rit­zar la uti­lit­zació i el 1892 es va ser­vir en el més gran esde­ve­ni­ment fut­bolístic a Angla­terra, la final de la FA Cup entre el West Bromwich Albion i l'Aston Villa (3-0).

John Bro­die, que durant un temps va tre­ba­llar a Bil­bao, va ser engi­nyer de la ciu­tat de Liver­pool, on va dei­xar empremta per grans obres de pla­ni­fi­cació urbanística, com la pri­mera car­re­tera de cir­cum­val·lació feta al Regne Unit, la cons­trucció de línies de tram­via, la del túnel de Mer­sey i també la seva par­ti­ci­pació en la tec­no­lo­gia de cases pre­fa­bri­ca­des, entre d'altres. Mal­grat totes aques­tes apor­ta­ci­ons, ell va afir­mar sem­pre que la que el feia sen­tir més orgullós era la cre­ació de les “but­xa­ques enor­mes”, les xar­xes de gol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.