L'esport ens mou
Ara sí, ara no. Dec compartir amb moltes altres persones que s'han endinsat en el món de les curses populars, de l'atletisme amateur, els dubtes sobre si aventurar-me amb una marató. És l'horitzó. El límit entre la valentia i la insensatesa; l'ambició i la imprudència; la il·lusió i la bogeria. Hi ha dies que acabes d'anar a córrer amb tanta moral que te n'aniries directament a inscriure-t'hi, i això que potser no has fet ni deu quilòmetres. Altres vegades, et sents incapaç d'acabar aquella volta curta amb què t'havies estrenat en aquest món, i ho engegaries tot a rodar. Són les cames, i és el cap. Estats, sensacions i mentalitats que formen part de l'esport i que, afortunadament, no pertanyen en exclusiva als que hi competeixen de manera més o menys professional.
Parlem molt dels esports majoritaris i lamentem sovint la poca afluència d'espectadors que hi ha als recintes. En futbol, a primera hi ha camps mig buits, i si baixem més avall la perspectiva empitjora molt, amb excepcions comptades. En bàsquet, si fa no fa el mateix. L'esport no enganxa? O potser és que els hàbits han anat canviant i cada vegada més gent prefereix seleccionar allò que dedica periòdicament a viure com a espectador –no fa tants anys que podem veure el Barça sempre que juga, ja sigui des de casa o anant al bar– i reservar-se un altre espai per viure'l com a protagonista? Que hi hagi camps de segona A, segona B o tercera buits no vol dir que l'esport no continuï movent Catalunya, com deia aquell lema. Vas a Llagostera per Sant Esteve, i hi ha un miler de persones disposades a córrer la cursa popular, de cinc o deu quilòmetres. I això que a un quart d'hora de distància, n'hi ha una altra de més renom com la Riudellotenca. Agafes qualsevol cap de setmana de l'any, i està ple de curses populars arreu del territori. Sovint passa que un mateix diumenge pots triar entre dues curses de la mateixa comarca i tot. I per petit que sigui el poble, la majoria estan ben organitzades, amb atenció impecable cap als corredors i recorreguts agradables. I és esport. No hi ha àrbitre, no formen part de cap lliga (almenys la majoria) i aparentment no hi ha rival a batre. O sí. Perquè, cadascú al seu nivell, és fàcil detectar-hi afany de superació. Hi ha gent molt ben preparada, amb ganes de millorar constantment, de ser competitiu encara que no sigui contra ningú, sinó amb si mateix. Amb seriositat, ambició i aquella adrenalina necessària just abans de començar. Molts hem jugat partits de futbol regional en una forma física força inferior a la d'ara.
Ara sí. Ja puc dir que sóc un dels gairebé 12.000 inscrits que la web de la marató de Barcelona comptava ahir a la tarda. Acabo de fer el pas. Tinc més de dos mesos de coll per mirar d'arribar-hi amb unes condicions mínimes per aspirar a acabar-la. O per prendre consciència de la insensatesa que he comès. Ja ho veurem.