Opinió

Un viatge en el temps

I des d'aquest dilluns, els nostres lectors podran començar la setmana amb un parell de les nostres portades d'aquests 12 anys

Fa 12 anys, quan va sortir al carrer el primer número d'aquest diari, no hi havia xarxes socials ni res que s'hi assemblés. Fèiem el diari, que arribava als quioscos, als bars o a les cases dels subscriptors i qui el veia bé, i si no, també. I demà serà un altre dia. Ara, cada dia pengem la portada a Twitter i a l'instant hi pot haver la reacció a la presentació de la nostra feina diària, que no és cap altra que la portada del diari. No vull que soni pretensiós, però és clar que hi ha portades d'aquest diari que han triomfat a les xarxes socials. En el top de les últimes hi hauria, segurament, “Amb vaselina”, de l'últim Barça-Real Madrid amb el gol, de vaselina, d'Alexis, i el “Sí i Sí” del dia en què es va saber la pregunta per a la consulta del novembre d'aquest any. Que aquesta fal·lera que hi ha, de vegades, a les xarxes socials per les portades d'El 9 es tradueixi després a anar fins al quiosc a comprar l'exemplar en paper o a fer-se'n subscriptor digital ja és una altra història.

Ja el primer any de la nostra vida, el 2002, recordo que Jordi Basté –col·laborador des del primer dia– va felicitar, en alguna ocasió, “el titulador oficial d'El 9” per alguna de les nostres portades. De titulador oficial, no n'hi ha hagut mai, a El 9. Els títols, les fotografies, els dibuixos, els gràfics, els cossos de lletra, els colors que han format, tots plegats, les portades d'aquests dotze anys han estat una feina col·lectiva. No hi ha un rànquing d'enginyosos, encara que uns ho siguin més que d'altres. Fins i tot recordo que, una vegada, va sortir el títol que hi va posar el dissenyador en fer una prova: no vam ser capaços de trobar-ne un de millor.

Avui, aquest 2 de gener del 2014, quan fa 12 anys de l'inici d'aquesta apassionant aventura de fer El 9, hem volgut recordar algunes de les més de 4.000 portades que hem fet. Que ningú busqui un criteri racional en la tria. Cadascun dels membres de la redacció hauria fet la seva, amb els seus records o els seus temes d'interès. En el que segurament sí que estarem d'acord els que érem en aquell moment a El 9 o a El Punt –impulsor del diari d'esports– és que la portada del 7 de març del 2002 va ser el primer èxit i que hauria triomfat a Twitter si hagués existit. Aquell “Per molts anys” amb què vam certificar la derrota del Real Madrid al seu camp en la final de copa contra el Dépor el dia del seu centenari va triomfar. Alguna penya del Barça la va emmarcar i tot per posar-la al seu local.

Hem fet moltes més portades de què aquest diari és sent orgullós –moltes notícies, entrevistes, reportatges i editorials–, però aquella va ser especial. I des d'aquest dilluns, els nostres lectors podran començar la setmana amb un parell de les nostres portades d'aquests 12 anys. Cada dilluns, hi haurà una nova secció, aquí mateix a sota de l'Observatori 9 d'Anna Ballbona. I aquest cop, també al web i a Twitter, en un viatge enrere en el temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)