Opinió

La FIFA comença a cedir, què farà el COI?

Un esdeveniment que vol ser universal
s'ha de fer sempre a l'estiu de l'hemisferi nord?

La FIFA comença a tenir clar que la copa del món de futbol del 2022 que s'ha de disputar a Qatar no es podrà fer a l'estiu per culpa de les altres temperatures que hi ha en aquella zona en els mesos d'estiu. Ahir mateix, el secretari general de la FIFA, Jérôme Valcke va dir que “probablement” es jugaria entre els mesos de novembre i gener, tot i que després ho va matisar. Des de la primera edició de la copa del món, el 1930, totes les finals s'han jugat en els mesos de juny i juliol. Seria una gran novetat, doncs, que el mundial del 2002 es jugués en unes dates en què habitualment es disputen les lligues estatals i les competicions internacionals de clubs.

No és la meva intenció, però, parlar de com afectaria això el futbol. M'interessa aquest canvi de paper de la FIFA per com podria afectar, o no, el futur de l'altre gran esdeveniment esportiu internacional: els Jocs Olímpics, una altra competició que, habitualment, es disputa en els mesos d'estiu. I només cal tenir unes mínimes nocions de geografia per veure com el fet que els Jocs Olímpics s'hagin de disputar en els mesos d'estiu limita, o directament anul·la, les possibilitats que els Jocs es facin en diverses zones del planeta.

Doha, la capital de Qatar, va presentar la seva candidatura als Jocs del 2016 i el 2020. El juny del 2008, el COI va deixar Doha fora del grup de quatre finalistes per als Jocs del 2016 (Tòquio, Madrid, Chicago i Rio de Janeiro) tot i tenir millor nota en els informes (6,8 per 6,4) que la ciutat brasilera, que al final va aconseguir els Jocs. El motiu, Doha proposava fer els Jocs entre el 14 i el 30 d'octubre quan el període recomanat pel COI era entre el 15 de juliol i el 31 d'agost. L'any 2006, Doha havia organitzat els Jocs Asiàtics –competició que el COI apadrina, per dir-ho d'alguna manera– entre l'1 i el 15 de desembre. Doha no es va rendir i va tornar a la càrrega per ser la seu dels Jocs del 2020. Aquest cop, va aconseguir que l'agost del 2011, el COI acceptés que les dates proposades fossin fora del termini previst, del 2 al 18 d'octubre. El maig del 2012, però, Doha tampoc va passar el tall final i Madrid, Tòquio i Istanbul van ser les que van lluitar pels Jocs del 2020. La directora executiva de la candidatura qatariana, Noora Al Mannai, no es va estar de dir, després del segon no del COI, que per a ells “era una qüestió de quan, no de si” organitzarien els Jocs Olímpics i va suggerir que continuarien lluitant.

Els Jocs de Rio, que és a l'hemisferi sud, es faran del 5 al 21 d'agost, quan allà serà hivern. Els altres Jocs que s'han fet a hemisferi sud van ser el 1956, a Melbourne i el 2000, a Sydney. Els de Melbourne es van disputar del 22 de novembre al 8 de desembre. Els de Sydney, del 15 de setembre a l'1 d'octubre. Tots dos en la primavera austral. El 1964, a Tòquio, i el 1968, a Mèxic –tots dos al nord–, també es van fer a l'octubre. Un esdeveniment que vol ser universal s'ha de fer sempre a l'estiu de l'hemisferi nord?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)