Opinió

Palestina

El Deportivo Palestino xilè ha substituït els uns de les samarretes per un mapa de Palestina abans de la partició de 1948

El Deportivo Palestino és un conegut equip de futbol de la lliga xilena. El nom és ben evident, així que no cal ser un gran savi per a entendre que l'equip representa, des de fa dècades, la comunitat palestina del país. Raó per la qual juga amb una samarreta verda, blanca, roja i negra, combinació cromàtica que representa els colors de la bandera palestina.

A Xile hom calcula que hi ha uns 300.000 palestins, que hi van començar a emigrar durant l'imperi otomà. És una emigració tradicional que, per tant, ha creat arrels, i amb les arrels, institucions com el club de futbol que els representa. El Deportivo Palestino només ha guanyat dues lligues en tota sa història, ben lluny, per tant, del llistat de títols de clubs com el ColoColo i l'Universidad. però precisament el seu profund arrelament polític l'ha fet distingir-se sempre.

Ara també. Perquè aquesta temporada el club ha decidit que en les noves samarretes de l'equip aquells jugadors que porten un número u el durien d'una manera ben singular. Els uns han estat substituïts per un mapa de Palestina abans de la partició de 1948. Un cridaner mapa impossible de dissimular on Israel no existeix.

Com és fàcil d'imaginar, la comunitat jueva i l'ambaixada israeliana han posat el crit al cel i han iniciat una campanya per demanar la prohibició d'aquesta peculiar tipografia. Amb el conegut tòpic que no es pot barrejar esport i política. De moment, la Federació Xilena de Futbol no n'ha dit res ni la FIFA tampoc. Però és evident que la discussió serà llarga...

(Per cert, i donant idees: el mapa dels Països Catalans també es podria equipar a un número u, peculiar com el número u del Deportivo Palestino. No sé si algú pot aprofitar l'exemple xilè...)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)