Que tenen en comú Jennifer Pareja i CR7?
els millors
del món de l'any 2013 en el seu esport
Que tenen en comú la jugadora de waterpolo del CN Sabadell Jennifer Pareja i el jugador de futbol del Real Madrid Cristiano Ronaldo? Que tots dos han estat designats els millors del món de l'any 2013 en el seu esport. Què no tenen en comú, entre moltes altres coses evidents, començant pel compte corrent, Jennifer Pareja i Cristiano Ronaldo? Que la jugadora catalana va guanyar tots els títols que va disputar amb el seu equip i la seva selecció i que el portuguès no va guanyar res amb el seu equip i amb la seva selecció va entrar per la porta del darrere (repesca) en el campionat del món.
Jennifer Pareja va guanyar la copa d'Europa, la supercopa d'Europa, la lliga i la copa espanyoles i la copa Catalunya amb el CN Sabadell i el campionat del món, en què va ser escollida millor jugadora, amb la selecció espanyola. Cristiano Ronaldo no va guanyar ni la lliga de campions, ni la lliga ni la copa espanyoles, ni va guanyar la Bota d'Or europea, ni el trofeu Pichichi de la lliga espanyola –tot i marcar 69 gols durant l'any 2013–. Sí que va ser el màxim golejador de la lliga de campions.
Ja s'ha parlat prou i massa de la Pilota d'Or 2013 i de quins són, o no són, els criteris segons els quals voten els implicats. I que la FIFA i France Football facin les coses d'una manera determinada no vol dir que totes les federacions ho facin igual. El millor jugador del món de waterpolo masculí és l'hongarès Denes Varga, que igual que Pareja, va guanyar el títol mundial a Barcelona i va ser designat millor jugador del campionat. En la tria de la FINA participen les federacions, els membres dels diversos comitès que la formen i un grup d'experts.
Ahir mateix es van conèixer els cinc candidats a millor jugador del món d'handbol. Una votació per internet fins al dia 21 determinarà els tres finalistes i el dia 26, coincidint amb la final de l'europeu que s'està disputant a Dinamarca, s'anunciarà el vencedor. Entre els cinc nois hi ha un campió del món (l'espanyol Arpad Sternik) i un de la lliga de campions (el croat Domagoj Duvnjak). Entre les noies, no hi ha cap jugadora del Brasil, campiona del món, però sí quatre vencedores de la lliga de campions amb el Gyori ETO hongarès (dues noruegues, una hongaresa i una sèrbia, Andrea Lekic, subcampiona del món amb la seva selecció). En rugbi, la IRB ha designat el capità de Nova Zelanda, Kieran Read, millor jugador de l'any. Aquest any no hi ha hagut mundial de rugbi, però Nova Zelanda va guanyar el Tres Nacions i va acabar imbatuda l'any.
Només és un tria de jugadors premiats o encara candidats en diversos esports d'equip. Cada federació ho fa com li sembla i cada tria es pot discutir, només faltaria. Tots, però, tenen en comú que han estat decisius perquè els seus clubs o seleccions guanyessin títols o fessin alguna cosa important en l'àmbit internacional. O quasi tots.