Opinió

Reivindicació de la defensa

La Pilota d'Or demostra que jugar del mig del camp cap endarrere és ser una ventafocs del futbol

Finalment han donat la Pilota d'Or a Cristiano Ronaldo. Au. Hi ha qui diu que ha estat un guardó enverinat, pensant en el mundial del Brasil. Ho veurem. De moment l'hem vist plorar a llàgrima viva per un trofeu que hauria d'haver estat per a Ribéry i que no se li hauria escapat a Messi si no hagués estat per la lesió. Tant hi fa, però...

En ocasió del lliurament, especialment a la premsa madrilenya, s'ha tornat a explicar tot sobre aquest trofeu i hi ha una estadística que m'ha cridat l'atenció de manera poderosa. Només un porter i tres defenses l'han guanyat en tota la història. Contra quinze centrecampistes i vint-i-dos davanters –si comptem només el nombre de jugadors i no el de trofeus–. Per trofeus el registre encara és pitjor: un porter, quatre defenses, vint centrecampistes i trenta-dos trofeus a mans de davanters. La descompensació és enorme i diu molt de com entenem el futbol modern.

Si mirem, però, els que han rebut el trofeu en les posicions de darrere del camp veurem que hi ha dos dels quatre que són tan indiscutibles que haurien guanyat el trofeu fins i tot fent de metges de l'equip. Parle del llegendari Iaixin, l'Aranya Negra, i del Kàiser, Franz Beckenbauer. Podem convenir, doncs, que la llista exemplifica que jugar del mig camp cap endarrere és ser una mena de ventafocs del futbol modern.

I, tanmateix, sense una defensa bona no hi ha futbol que valga. I bona no vol dir, és evident això, tancada, barrada, antifutbolera. No. El bon futbol neix en la defensa, però això sembla que els qui donen la Pilota d'Or, els qui voten, no ho han entès encara, cosa prou curiosa tenint en compte que són entrenadors, futbolistes i periodistes especialitzats. De fet, tampoc m'estranya si són capaços d'emetre veredictes com el d'aquest any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)