Opinió

Eleccions, el 2014

El més sensat a can Barça seria convocar eleccions a final de temporada

Posem un exem­ple fic­tici. El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Artur Mas, ha de dei­xar el càrrec per algun afer –per­so­nal o polític– que l'afecta direc­ta­ment. Què seria el més lògic? Que la vice­pre­si­denta, Joana Ortega, agafés el relleu i acabés la legis­la­tura fins al 2016 o que es con­vo­ques­sin elec­ci­ons? El més nor­mal seria cri­dar de nou els ciu­ta­dans a les urnes, perquè, quan van votar en els últims comi­cis, no van triar Joana Ortega, sinó Artur Mas. Seria un exem­ple de trans­parència i democràcia, tot i que alguns governs, com el de la comu­ni­tat valen­ci­ana, s'ho han pas­sat pel forro. Quan Fran­cisco Camps va dimi­tir el 2011, el seu suc­ces­sor va ser de facto Alberto Fabra.

Aquesta hipotètica situ­ació es pot tras­lla­dar al serial que es viu a can Barça. Amb Rosell fora de com­bat, Josep Maria Bar­to­meu té tota la legi­ti­mi­tat per con­ti­nuar al càrrec uns mesos més i aca­bar la tem­po­rada per tal de no alte­rar els bio­rit­mes del club. Però el maig o el juny del 2014 hau­ria de con­vo­car elec­ci­ons. Com deia abans, seria un símptoma de trans­parència. I no defenso aquest argu­ment perquè esti­gui a favor d'algun bàndol. No vull que ningú em malin­ter­preti i pugui pen­sar que em posi­ci­ono amb Joan Laporta, amb Agustí Bene­dito o amb la junta direc­tiva actual. És una qüestió de lògica.

La mateixa reflexió que amb el pos­si­ble cas de Mas. Els socis blau­grana van votar mas­si­va­ment San­dro Rosell com a pre­si­dent el mes de juliol del 2010. La seva can­di­da­tura va tri­om­far amb un 61,5% del suport i es va con­ver­tir en el pre­si­dent més votat de la història. Però, repe­teixo, i no em can­saré de pre­go­nar-ho als qua­tre vents, la gent es va decan­tar per una can­di­da­tura en funció del cap de car­tell. No es va fixar tant en qui era el número dos el número tres del seu equip per més que quan posés el sufragi a l'urna votés una llista deter­mi­nada i no una per­sona en con­cret.

Per tant, la solució és fàcil: elec­ci­ons i que es pre­senti qui vul­gui. Bar­to­meu, Bene­dito, Laporta, etcètera; i la decisió final la tindrà el soci. Con­ti­nuar fins al 2016 em sem­bla que és trair l'espe­rit de la democràcia. Una altra cosa és que Bar­to­meu i com­pa­nyia tin­guin la lega­li­tat del seu cantó.

Després hi ha un altre incon­ve­ni­ent a aquesta con­tinuïtat. Si les coses es tor­cen en el pri­mer equip de fut­bol –espe­rem que no sigui així–, les mira­des i les ires segu­ra­ment es diri­gi­ran cap a la llotja, i es pot crear un cisma encara més gran del que hi ha. Solució: cele­bres elec­ci­ons i tan­ques totes les feri­des que puguin supu­rar.

Això sí, també s'ha de reconèixer que Josep Maria Bar­to­meu en els seus pri­mers dies de man­dat ha demos­trat un to dia­lo­gant i con­ci­li­a­dor, que fa pen­sar que no tindrà tants mal­de­caps com Rosell, que va apos­tar per un altre estil, més tan­cat i reser­vat. Si una de les pri­me­res deci­si­ons de Rosell va ser menys­te­nir la figura de Johan Cruyff, Bar­to­meu ja ha des­ta­cat tot just arri­bar a la pre­sidència que l'holandès és “un actiu” del club. I amb Pep Guar­di­ola també ha inten­tat enter­rar la des­tral de guerra. “Espero que quan acabi la seva etapa al Bayern, pensi com pot aju­dar el Barça”, va asse­gu­rar Bar­to­meu en una entre­vista recent a RAC1.

També s'ha de tenir en compte que amb la marxa de Rosell, la tensió es rebai­xarà, sobre­tot entre dues divi­si­ons del bar­ce­lo­nisme que for­men part dels famo­sos ismes, els rose­llis­tes i els lapor­tis­tes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.