Opinió

I Catalunya hi era abans que Espanya

En esport,
hi ha nombroses federacions i competicions catalanes
que són anteriors a
les espanyoles

El president de la Generalitat feia broma la setmana passada sobre la prepotència espanyola dient que Espanya ja existia abans del Big Bang i que són ells els que, des de llavors, ho dirigeixen tot i dicten qui ha de vagar per l'espai pels segles dels segles. Ja hem sentit a dir moltes vegades que Espanya existeix des de gairebé sempre i que Catalunya no ha estat mai una nació. Fins i tot hem sentit a dir que la Generalitat, la Catalunya actual, existeix gràcies a la Constitució espanyola. De vegades se'm fa estrany que el regne d'Espanya no compti els anys a partir del 1978 –l'any que es va aprovar la Constitució espanyola–, igual que el franquisme feia amb els “años de paz” a partir del 1939.

En esport, hi ha nombroses federacions i competicions catalanes que són anteriors a les espanyoles. Ni tan sols Alícia Sánchez-Camacho, una de les que s'entesta més a dir-nos que Catalunya no és i no ha estat mai una nació, i que de cada tres paraules que diu una és llei i l'altra constitució, no podria pas negar la realitat. Una realitat que constaten dates de fundació i de celebració de les competicions.

Diumenge passat es va fer a Mèrida el campionat d'Espanya de cros. Un indret històric, Mèrida, que va fer que a Teledeporte parlessin del temps dels romans i ens recordessin que estàvem assistint a una competició que es remuntava al 1916. Per ser exactes al 6 de febrer del 1916, que va ser quan es va fer a Madrid el primer campionat d'Espanya de cros, que va guanyar un català, Pere Prat. El mateix atleta, que quasi un mes abans, el 9 de gener del 1916, havia estat el primer campió de Catalunya de cros. Tampoc no ens ha d'estranyar. La Federació Atlètica Catalana es va fundar el 2 de setembre del 1915 i la Federació Espanyola d'Atletisme no es va crear fins al 27 de març del 1920, impulsada per cinc federacions regionals, entre les quals la catalana. Més exemples: el primer campionat de Catalunya d'atletisme en pista es va fer l'agost del 1916, el primer espanyol, el setembre del 1917 –abans de la creació de la federació espanyola–. La incorporació femenina a l'atletisme també es va fer abans a Catalunya que a Espanya: el primer campionat de Catalunya de cros es va fer el 1931 i el d'Espanya, el 1965, tot i que al campionat català de cros femení del 1935 se li va atorgar, al seu moment, el títol de campionat d'Espanya. En atletisme en pista, el primer campionat català femení es va fer el setembre del 1931, el d'Espanya, l'octubre del mateix any. Els campionats d'Espanya de marxa, marató i pista coberta sí que són anteriors als de Catalunya, tot i que les primeres edicions dels de marxa (1922) i marató (1928) es van fer a Barcelona. Els campionats catalans femenins de marxa i marató sí que són anteriors als espanyols.

I pel que fa a la Volta ciclista a Catalunya, que comença dilluns, es va començar a disputar el 1911, i la Vuelta a Espanya, el 1935.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)