Opinió

Barcelona contra Qatar (i Eugene)

La ciutat on hi ha el club que Qatar patrocina contra la capital del país patrocinador

Barcelona, Doha (Qatar) o Eugene (Estats Units). El campionat del món d'atletisme del 2019 es farà en una d'aquestes tres ciutats, segons va decidir dimarts la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF). El mes de novembre el consell directiu de la IAAF designarà la seu del campionat. Aquesta serà la segona vegada que Barcelona aspira a organitzar un mundial d'atletisme. La primera va ser el 2007, quan la capital catalana va ser candidata per al mundial del 2013, que finalment es va fer a Moscou.

Barcelona, doncs, contra Qatar. Amb el permís d'Eugene, és clar, que és una de les grans ciutats de la història de l'atletisme als Estats Units. A Eugene es fa, des del 1975, el Prefontaine Classic –prova de la Lliga de Diamants de la IAAF–, en memòria de Steve Prefontaine, un atleta d'Oregon, quart en els 5.000 m dels Jocs del 1972, que va morir en un accident de cotxe als 24 anys, el 1975, quan preparava els Jocs de Montreal. La morbositat, però, està en la rivalitat entre Barcelona i Doha. La ciutat on hi ha el club que Qatar patrocina contra la capital del país patrocinador. Cal pensar que si cal fer lobby de pressió, el FC Barcelona estarà al costat de la ciutat que li dona nom –o al revés, com va dir un dia Josep Lluís Núñez– i no del seu patrocinador. Un element més per embolicar la troca amb el Barça i Qatar, tot i que l'interès que acostuma a despertar l'atletisme en aquest país no faria preveure que gaire gent tregui les ungles contra Qatar per aquest tema. O sí?

Tots coneixem les relacions entre la ciutat de Barcelona i l'esport. Però, i Qatar? Quasi tothom deu saber que el mundial de futbol del 2022 es farà a Qatar, però menys gent deu estar al corrent dels altres grans esdeveniments esportius que es fan o es faran a Qatar: mundial d'handbol del 2015, GP del mundial de motociclisme des del 2004, torneig ATP des del 1993, prova del circuit europeu de golf des del 1998 i de la Lliga de Diamants d'atletisme des del 2010, mundial d'atletisme indoor el 2010, entre d'altres. I dues candidatures frustrades de Doha als Jocs Olímpics del 2016 i el 2020. En tots dos casos el COI li va dir que els Jocs d'estiu s'han de fer a l'estiu i en aquella època fa massa calor a Qatar. Fa calor per als Jocs i no la farà per a deu dies de mundial d'atletisme? La IAAF pensarà com el COI?

Si fem cas de la història, Barcelona està ben situada per ser seu del mundial del 2019. De les seus dels cinc últims mundials concedits (Londres 2017, Pequín 2015, Moscou 2013, Daegu 2011 i Berlín 2009), totes menys Pequín havien estat candidates derrotades abans de ser escollides. Barcelona va perdre el 2007 el mundial del 2013 i després va rebre l'europeu del 2010. La IAAF coneix bé la ciutat –el 2012 va celebrar a Barcelona el congrés del seu centenari i el mundial júnior, a més dels Jocs del 1992 i el mundial indoor del 1995–. Ni Doha ni Eugene no havien estat mai aspirants al mundial a l'aire lliure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)