Opinió

Els tres somnis d'en Fred

L'exbase del Llemotges campió d'Europa del 1993, Frédéric Forte, ha dirigit la renaixença de l'històric CSP, des de l'N1 fins al títol de lliga assolit ahir

Quasi tot relat té un començament, i el d'aquest el fal­ca­rem a Ate­nes, el 15 d'abril de 1993. En una pista de bàsquet, per què no, amb el Benet­ton i el Lle­mot­ges dis­pu­tant la final de la copa d'Europa. Amb Kukoc, Tea­gle i Rus­coni sim­bo­lit­zant l'equip de Tre­viso i amb Zdovc, Young i Bilba, el francès. Ho recor­da­ran bé, va ser el tri­omf d'aquell con­junt capaç de gua­nyar una final ano­tant tot just 16 cis­te­lles de camp, la lla­vor dels mals del bàsquet modern –no pas perquè aque­lla fos una pro­posta malèfica, sinó per la plaga que va supo­sar la seva inno­ble inter­pre­tació.

I això que aquí ens fun­ci­ona com a port de par­tida, aquell equip amb pivots de menys de dos metres diri­git magis­tral­ment per Bozi­dar Maljko­vic que va der­ro­tar els ita­li­ans 55-59 i que va gra­var amb foc el seu nom en la història d'aquest esport, és el que ha resis­tit l'impla­ca­ble pas del temps, la insu­por­ta­ble lleu­ge­resa dels ven­ce­dors. A França, a més, l'orgull recorda la jugada deci­siva d'aquell par­tit, la pilota arren­cada a Kukoc quan el croat, amb 55-57 i pocs segons per aca­bar, es dis­po­sava a llançar el tri­ple ven­ce­dor. La pilota con­fis­cada per Frédéric Forte. “És un paio molt intel·ligent, segur de si mateix –explica Maljko­vic en el número 7 de Cua­der­nos de Basket–. Sabia que no era un gran atleta i que havia de tenir una altra cosa. I això era la intel·ligència.”

Amb 23 anys, a Forte encara li que­dava tota una car­rera per fer, ales­ho­res. I la va fer, prou que sí, afer­rat a la pers­picàcia, a una elo­gi­ada com­prensió del joc. Al Lle­mot­ges i a l'Estras­burg, resu­mi­da­ment, per bé que va dur a terme més d'un viatge a l'estran­ger cap al final del seu tra­jecte pro­fes­si­o­nal. L'adéu, però, va voler que fos al Lle­mot­ges en la tem­po­rada 2005/06, quan el domi­na­dor del bàsquet francès dels anys vui­tanta i noranta en feia dues que era a l'N1. Expul­sat de l'elit, arron­sat per uns gravíssims pro­ble­mes econòmics que gai­rebé havien cer­ti­fi­cat la defunció de l'enti­tat l'estiu del 2004, però que enfon­sa­ven les arrels el 2000. L'any profètic, amb Dusko Iva­no­vic a la ban­queta i amb Mar­cus Brown, Har­per Willi­ams, Yan­nick Bonato, Fre­de­ric Weis i Stépahne Dumas al camp, l'any que el CSP havia gua­nyat la lliga, la copa i la Korac –aquesta, jus­ta­ment a l'Uni­caja de Maljko­vic–. Forte es va reti­rar amb l'equip a l'N1, explicàvem, i el va diri­gir un parell de tem­po­ra­des més, una ja en la PRO B, fins que el 2009 va dei­xar la pista per orde­nar l'enti­tat des de la pre­sidència.

I és des d'aquest càrrec que el base que els fran­ce­sos van coin­ci­dir a ano­me­nar el Cer­vell, que Forte ha retor­nat el club en la final de la lliga fran­cesa, catorze anys després d'aquell gloriós i ruïnós 2000 i amb un exili de cinc en la PRO B. Una final jugada con­tra l'Estras­burg i que, ahir, va saber tan­car a casa seva, al Palau d'Esports de Beau­blanc, indis­cu­ti­ble­ment (0-3). Amb gent cone­guda com ara Adrien Moer­man, Joseph Gomis, Tau­rean Green, Johan Petro i l'exblau­grana Alex Acker, diri­gits per Jean-Marc Dupraz. “Quan érem a la PRO B ja ens ho repe­tia sem­pre”, deia del seu pre­si­dent Boun­gou, un juga­dor que tard o d'hora ho aca­barà sent per tot­hom, de cone­gut: “Una final és per gua­nyar-la. La resta no val per a res.”

Sap bé el que rei­tera Forte, un pre­si­dent dife­rent, amb pers­pec­tiva de distàncies llar­gues, que el 1993 va gra­vi­tar des del punt més alt del con­ti­nent i que el 2005 es va fer seva la neces­si­tat de bai­xar a la ter­cera divisió del bàsquet francès per retor­nar el Lle­mot­ges allà on “els afi­ci­o­nats de tota una regió merei­xen”. Un pre­si­dent que fa vuit anys encara jugava, amb pers­pec­tiva de mires amples, i que el setem­bre de l'any pas­sat expli­cava a l'Ouest-France què dema­na­ria al geni que un dia el sor­prengués, cara a cara. “Que França sigui cam­pi­ona d'Europa: neces­si­tem que la gene­ració de Parker i Diaw tin­guin èxit. Un segon desig és una cosa essen­cial: joc net en les finan­ces dels clubs. I un ter­cer, ja més ego­ista, seria tor­nar a l'Euro­lliga amb el Lle­mot­ges.” Un, dos i tres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)