Opinió

El premi del príncep i l'hoquei sobre patins

Potser és que es tracta d'un esport massa poc espanyol. Només en tres dels setze títols mundials espanyols hi havia algun jugador no català

La marató de Nova York va ser guardonada ahir amb el premi Príncep d'Astúries de l'Esport en superar els altres tres finalistes, la selecció espanyola d'hoquei sobre patins masculina, la selecció espanyola de waterpolo femenina i la nedadora catalana Mireia Belmonte. Un guardonat internacional en un premi que acostuma a sobrepremiar els esportistes espanyols hauria de ser una bona notícia per al premi i per al jurat, acostumats a rebre cops gairebé cada any.

Doncs no ha estat així. La tasca del jurat és difícil, però ja fa molts anys que ells mateixos es van complicar la vida atorgant premis a compte abans que el premiat guanyés res –Fernando Alonso– o premiant dos futbolistes per ser amics –Xavi i Casillas–. Aquests premis fa 28 anys que s'entreguen i encara no saben que volen ser quan siguin grans. Si han de ser uns premis a l'esport espanyol, que ho siguin. Si han de ser uns premis de caire internacional, que assumeixin que no pot ser que, de 28 guardonats, 13 siguin espanyols.

Ja s'ho faran. M'importa molt poc a qui donen o no el premi. El que vull destacar és el no a la selecció espanyola d'hoquei sobre patins. La selecció espanyola de bàsquet va ser campiona del món el 2006 i aquell mateix any va rebre el premi. La de futbol va viure el mateix procés el 2010. La d'hoquei sobre patins va guanyar el 2013 el seu setzè títol mundial –el cinquè consecutiu– des del 1951. Hoquei sobre què?

Potser és que es tracta d'un esport massa poc espanyol. Dels 82 jugadors que han estat campions del món amb Espanya, 77 han nascut a Catalunya o s'hi han format esportivament. Els nou entrenadors que han fet Espanya campiona són tècnics catalans. Només en tres dels setze títols mundials espanyols hi havia algun jugador no català. A la selecció campiona l'any passat a Angola hi havia un asturià, Toni Pérez. Feia 24 anys que cap jugador no català era campió amb Espanya. La federació espanyola, que s'indigna quan a Catalunya no es rep els campions, ahir es va queixar amb la boca molt petita per no rebre el premi. Amics de l'hoquei sobre patins, us sorprèn que passin aquestes coses?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)